perjantai 1. kesäkuuta 2012

Muutto Venetsiaan


Jos muutot ovat yleensäkin stressaavia, muutto Venetsiaan vaatii erityistä suunnittelua. Ja pitkää pinnaa. Meidän tapauksessamme tilannetta hieman helpotti se, että muutimme asunnosta, joka jakautui ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen ja auton sai ajettua suoraan asunnon eteen. Venetsian päässä taas muutimme hissitaloon, jonka edustalle pääsee veneellä. Yleensä venetsialaisissa taloissa ei ole hissejä, eikä lähin kanaali välttämättä ole kovinkaan lähellä talon etuovea.

Koska A lähti Suomesta jo kolme viikkoa ennen muuttokuormaa, enkä halunnut asua viimeisiä viikkoja laatikoiden keskellä, jäi suuri osa pakkaamisesta minulle. En tiedä, miten yksinäiset ihmiset muuttavat, vai valitsevatko he muuttofirman, joka hoitaa myös tavaroiden pakkaamisen, sillä itse en olisi urakasta selvinnyt ilman perheen ja ystävien suurta apua. Pitäisi kai muuttaa useammin, jotta turhaa tavaraa tulisi heitettyä pois. Toisaalta viime metreillä tulee aina sellainen paniikki, että kaikki turhatkin tavarat sujahtavat (tai runnotaan, vapaiden laatikoiden määrästä riippuen) laatikoihin, koska se on nopeampaa kuin poisheitettävien tavaroiden erottelu.

Viimeisen viikon stressi maksoi vaivan, kun muuttopäivänä tavarat olivat valmiina alakerrassa odottamassa. Pakettiauton pakkaamiseen meni vain puolisen tuntia, kun mitään ei tarvinnut enää lisätä laatikoihin, vaan monet auttavat kädet saivat keskittyä vain laatikoiden siirtämiseen. Kun poistetaan se mahdollisuus, että tavaroita haetaan useammassa erässä, on kaiken vain pakko olla valmista. Yleensä taas ”ne pari pikku esinettä”, jotka pitää vielä laittaa laatikoihin, vievätkin huomattavasti aikaa, kun niitä paljastuu joka nurkasta lisää. Pieni neuroottisuus on myös kätevää, kun tavarat on lajiteltu lähtövalmiuteen sen mukaan, mitkä laatikot voi laittaa alle ja missä taas on särkyvää. Kaikki mahdolliset merkinnät ovat myös laatikoissa käteviä sekä lastausvaiheessa että tavaroita purkaessa.

Viime viikkojen auttavien käsien lisäksi erityinen kiitos kuuluu myös isälle ja veljelle, jotka ajoivat pakettiautolla muuttokuorman Euroopan läpi. Itse sain pakkausstressin ja asunnon loppusiivouksen jälkeen (Jynssääkö kukaan muu seinistä jälkiä hammasharjalla? Kiitos pupu!) sain viettää pari stressitöntä päivää hyvässä seurassa ennen suoraa lentoa Venetsiaan.

Muuton toinen osa tapahtui Venetsian päässä. Venetsiaan muuttaessa on otettava huomioon se, että tavallaan joutuu muuttamaan kahteen kertaan. Jos yleensä tavarat siirretään vanhasta kodista autoon ja autosta uuteen kotiin, tulee Venetsian päässä yksi vaihe lisää. Tavarat siirretään vanhasta kodista autoon, autosta veneeseen ja veneestä uuteen kotiin. Auttavat kädet olivat myös täällä päässä tarpeen. Veneen lastaus onnistui helposti, kun kuljettaja halusi itse asetella laatikot sopiviin paikkoihin. Muut siis siirsivät tavarat veneen viereen, josta hän sitten laittoi ne haluamilleen paikoille. Sen jälkeen hyppäsimme kaikki veneen kyytiin ja ajelimme muuttokuorman kanssa kohti määränpäätä. Samalla saimme pienen kiertoajelun, sillä vene kulki Venetsian läpi mm. Canal Grandea pitkin. Yllättävää kyllä, ajo oli huomattavasti tasaisempaa kuin esimerkiksi autokyydillä. Vanhat kunnon banaanilaatikot siis toimivat täälläkin, vaikka pahvilaatikoiden käyttö saattaa huolestuttaa. Yksikään laatikko ei saanut edes pieniä pärskeitä päällensä, eivätkä pahvilaatikot liu’u veteen vaan pysyvät tukevasti päällekkäin. Kodin edustalla vielä tavaroiden purku rannalle ja rannalta kotiin. Ja sen jälkeen koti näyttikin taas varastolta, eikä tarvittavia tavaroita löydy sopivista laatikoista kaikista merkinnöistä huolimatta.
Muuttokuorma veneessä

Mitä tästä kaikesta jäi käteen? Pahimman stressin keskellä olisin sanonut ulkomaanmuuttoa suunnittelevalle: unohda koko juttu! Itse muuttopäivinä kaikki kuitenkin onnistui täydellisesti, joten kaiken tarpeellisen (ja tarpeettoman) saaminen tänne maksoi ehdottomasti vaivan. Unettomista öistä huolimatta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ole hyvä vaan tipsu! ihanaa lukea blogia, mahtavaa et päätit ruveta sitä pitämään.. halipuss!

pupu

Tipsu kirjoitti...

Ihana pupuli! <3