tiistai 5. kesäkuuta 2012

Julkinen liikenne - vesibussit


Usein Italiasta ajatellaan, että täällä ei toimi mikään. Italia ja liikenne -yhdistelmä ei myöskään saa yleensä hurraa-huutoja aikaan. Venetsian julkinen liikenne on kuitenkin yksi esimerkki asioista, jotka toimivat mielestäni erinomaisesti. Tarkoitan tässä erityisesti vesibussiliikennettä, joka palvelee itse asiassa paremmin kuin esimerkiksi Helsingin sisäinen liikenne.

Pidän Venetsian julkista liikennettä erinomaisena erityisesti aikataulujen ansiosta. Tärkeimmillä linjoilla vesibussit kulkevat päivisin 10–20 minuutin välein pysyen hyvin aikataulussaan. Erinomaiseksi palvelun tekevät kuitenkin yölinjat. Venetsian historiallinen keskusta on sen verran pieni, ettei viimeisestä kulkuneuvosta myöhästyminen olisi suuri katastrofi. Käytännössä mikä tahansa matka vie korkeintaan puoli tuntia kävellen. Saarten suhteen tilanne on toinen, sillä uiminen ei ole vaihtoehto. Vuoroväli ei ole öisin kovin tiheä (n. 40 minuuttia linjasta riippuen), mutta vesibusseilla pääsee kuitenkin saarille ja Canal Granden reittiä läpi yön kaikkina viikonpäivinä.

Koska Italia on lakkojen luvattu maa, on vesibussiliikenteessäkin välillä lakkoja. Saarille pääsy taataan kuitenkin yli 3 tuntia kestävien lakkojen aikana tietyin aikatauluin. Lakoista, niiden kestosta ja ajettavista vuoroista ilmoitetaan selkeästi vesibussipysäkeillä. Muistakin aikatauluihin ja linjoihin liittyvistä muutoksista ilmoitetaan vesibussipysäkeillä, usein myös englanniksi.

Turistin näkökulmasta Venetsian julkisen liikenteen suurin ongelma on järkyttävän korkea hinnoittelu. Onneksi Venetsiaan on erityisen kiva tutustua kävellen, sillä tällä hetkellä lipun hinta on 7 euroa matkalta. Jos vesibusseja aikoo käyttää useammin, kannattaa siis hankkia lippu, jolla voi matkustaa niin paljon kuin haluaa, tietyn tuntimäärän ajan. Tällaisia lippuja on saatavilla 12 tunnista (€ 18) yhteen viikkoon (€ 50) asti. Lippujen voimassaoloaika lasketaan ensimmäisestä leimauskerrasta, joten sen voi ajoittaa esimerkiksi iltapäivästä iltapäivään.

Nuorten turistien (14-29v.) elämää helpottaa Rolling Venice -niminen kortti. Kortti maksaa € 4 ja on voimassa vuoden loppuun. Tällä kortilla saa alennuksen 72 tunnin lipusta, joka näin ollen maksaa € 18 (norm. € 35). Vaikka hintaan pitää lisätä Rolling Venice -kortin neljä euroa, on alennus hyvä, varsinkin kun Venetsian tärkein hostelli sijaitsee saarella.

Venetsiassa asuvat eivät joudu näillä hinnoilla kulkemaan, vaan he voivat ostaa huomattavasti edullisempia lippuja tai kuukausikortteja. Periaatteessa kuka vaan voi hankkia henkilökohtaisen kantakortin, jolla voi ostaa edullisempia lippuja, mutta kantakortin hinta on ulkopaikkakuntalaiselle sen verran korkea, ettei se kannata yksittäistä lomamatkaa varten.

Lisätietoja saa ACTV:n sivuilta www.actv.it

Ei kommentteja: