lauantai 2. kesäkuuta 2012

Festa della Repubblica


Italiassa vietetään tänään ”Tasavallan juhlaa”, jota vastaa Suomen itsenäisyyspäivä. Juhla järjestetään 2.6., jolloin vuonna 1946 järjestettiin kansanäänestys, jolla italialaiset valitsivat tasavallan monarkian sijaan. Juhlaan kuuluu erilaisten kunniamerkkien jako, sotilasparaati Roomassa ja erilaisia muita tapahtumia. Tänä vuonna juhlintaa ja erityisesti sen korkeita kustannuksia on kritisoitu runsaasti, sillä moni pitäisi tärkeämpänä auttaa juhlintaan varatuilla varoilla toukokuun maanjäristysten uhreja. Ajatus on hyvä, mutta epäilen, että ne varat suoraan maanjäristyksen uhreille kuitenkaan menisivät. Voin myös kuvitella minkälaista kritiikkiä saisi aikaan päätös jättää juhlinnat väliin.

En osaa sanoa Italian muista alueista, mutta ainakin venetsialaiset pitävät tärkeämpinä kaupungin omia juhlapäiviä kuin koko Italiaa koskevia juhlia. Näin ollen juhlapäivä näkyy kaupungissa lähinnä siten, että päivä luokitellaan pyhäpäiväksi ja aamusta järjestettiin kunniamerkkien jako. Arkielämän kannalta tämä tarkoittaa vain sitä, että osa ruokakaupoista sulkee ovensa tavallista aikaisemmin. Ja että ihmiset marmattavat juhlan turhuudesta ja turhasta rahankäytöstä. Mikä ei kyllä eroa muista päivistä millään tavalla.

Täältä katsottuna itsenäisyyspäivä näyttää Suomessa olevan tärkeämpi juhla. Linnan juhlien pukujen arvioinnin lisäksi muistan erityisesti lapsuudestani kahden kynttilän asettamisen joka ikkunalle. Sitä varten piti aina raivata tilaa omalle työpöydälle, mikä tuntui hirveän rasittavalta. Nyt tuntuu hassulta ajatella, kuinka paljon kerran vuodessa tapahtuva pöydän tyhjentäminen saattoikin ärsyttää. Viime vuosina en kyllä muista enää nähneeni niin monessa ikkunassa kynttilöitä itsenäisyyspäivän iltana. Ehkä perinne on hiljalleen häviämässä.

Ei kommentteja: