torstai 5. heinäkuuta 2012

Juhlavalmisteluja ja käytöstapoja


Eilen, kymmenen päivää ennen juhlan alkua, alettiin rakentaa siltaa Giudeccan kanaalin yli. Lyhtypylväisiin kiinnitettiin valosarjoja jo viime viikolla. Kaupunki valmistautuu hiljalleen kesän tärkeimpään juhlaan. Heinäkuun kolmantena sunnuntaina vietetään "Vapahtajan juhlaa" (Festa del Redentore). Väliaikainen silta on käytössä kahtena päivänä vuodessa, juhlaviikonlopun lauantaina ja sunnuntaina. Silta rakennetaan veneiden päälle, ja sitä pitkin pääsee Zatterelta Giudeccan saarelle. Rakentaminen on nyt aloitettu molemmista päistä ja tilanne pysyy tällaisena yli viikon, sillä siltaa on mahdotonta rakentaa loppuun, jos liikennettä ei katkaista kokonaan.

Olohuoneen ikkunan alla oleva pysäkki oli aamupäivän poissa käytössä korjaustöiden vuoksi. Työrauha ei ollut kotona paras mahdollinen, kun sirkkeli surisi jatkuvasti ja korjausvene tikitti kuin mikäkin aikapommi. Pysäkkejä on onneksi kaksi (yksi per suunta), joten kaikki vesibussit vain pysähtyivät samalla pysäkillä. Yleensä, jos vesibussipysäkkejä on kaksi, tunnistaa oikean pysäkin toisaalta pysäkin merkinnöistä, joista näkyvät sekä pysähtyvät linjat että niiden määränpää, toisaalta hyvä muistisääntö on, että vesibussit pysähtyvät aina nokat vastakkain.

Olen viime aikoina miettinyt ihmisten käytöstä vesibussien suhteen. Välillä tätä toimintaa katsoessa vaikuttaa siltä, kuin muissa kaupungeissa ei olisi lainkaan joukkoliikennettä. Kun vaikkapa metro, juna tai raitiovaunu pysähtyy pysäkille, niin eikö ole normaalia päästää ihmiset ensin ulos ennen kuin lähdetään rynnimään sisään? Välillä näkee sellaisia ryhmittymiä pysäkeillä, että ihmiset eivät meinaa päästä vesibussista ulos. Tämä siitäkin huolimatta, että pysäkkeihin on merkitty selkeästi, kummalta puolelta mennään sisään ja kummalta ulos. Lisäksi pysäkin lattiaan on maalattu merkinnät siitä, mikä alue pitää jättää vapaaksi, jotta ihmiset mahtuvat ulos.

Venetsiassa olisi muutenkin helppo hermostua ihmisten määrästä. Kun itsellä on kiire, on ärsyttävää kävellä hitaasti liikkuvan, koko kujan leveydellä kävelevän ihmisryhmän takana. Tai puikkelehtia sillan puolelta toiselle yrittäen välttää sillalla istuvia ihmisiä (periaatteessa silloille pysähtyminen on kaupungin järjestyssääntöjen mukaan kiellettyä, samoin kuin esimerkiksi pyöräily). Toisaalta tiedän hyvin, että Venetsia elää turismilla, joten ihmispaljoutta pitää vain kestää. Eikä se minua varsinaisesti häiritsekään, kunhan vain otettaisiin muutkin huomioon. Sopu sijaa antaa.

Eilinenkin iltalenkki sujui muuten jälleen täydellisesti ja vetämättä. A:n jäätyä vesibussista annoin hihnan kyllä suoraan hänelle. Ei kohtaloa kannata sentään uhmata.

Ei kommentteja: