perjantai 31. toukokuuta 2013

Biennale 2013

Jos Helsinki oli muuttunut vuodessa, niin Venetsia oli muuttunut viikossa. Tähän on syynä huomenna avautuva taidebiennaali. Olohuoneen ikkunasta katsellessa näkee heti kolme muutosta. Giudeccan saarella sijaitsevan hostellin kunnostustyöt on saatu päätökseen (ainakin ulkosivun osalta), ja hostellin edessä oli vielä eilen illalla parkissa yksi normaalisti Lidon saarelle kulkeva ferry boat (suurempi lautta, jolla kuljetetaan myös autoja). Pohdin yli päivän verran, että liittyykö lautta biennaaliin vai hostellin korjaustöihin, mutta lautassa näkyi olevan valkokangas, joten eiköhän siinä taiteesta ollut kyse. Illalla siellä oli ilmeisesti jotkin avajaisjuhlat. Saluten kirkon takana on parkissa useampi ökyjahti. Todennäköisesti niissä majailee biennaalivieraita, jotka kartuttanevat venepaikkojen vuokran muodossa kunnan kassoja roimasti. San Giorgion saarelle on pystytetty pumpattu, 12-metrinen, alaston, violetti, raskaanaoleva nainen. Se on kuulemma suurennos saarella sijaitsevissa Fondazione Cinin tiloissa esillä olevasta taideteoksesta. Ensimmäiset valitukset ovat jo tulleet tästä aiheesta. Ei kuulemma sovi kaupunkikuvaan.

En ole koskaan käynyt biennaalissa, en tässä parittomina vuosina järjestettävässä taidetapahtumassa, enkä sen parillisina vuosina järjestettävässä arkkitehtuurisisaruksessakaan. Vaikkei tätä varmaankaan saisikaan tunnustaa. Ilmeisesti tapahtumat ovat kyllä näkemisen arvoisia, mutta koen ymmärtäväni taiteesta (ja arkkitehtuurista) liian vähän, jotta liput olisivat minun osaltani hintansa väärti. Ehkä vielä jonakin vuonna itsekin menen. Nyt kun katsoin noita lippujen hintoja, niin eivät ne niin pahoilta edes näyttäneet.

La Biennale di Venezia avautuu tänä vuonna 1.6. ja on auki 24.11. asti. Aukioloajat ovat Giardinin ja Arsenalen näyttelyalueiden suhteen klo 10-18, maanantaisin näyttelyt ovat kiinni. Lippujen hinnoittelu on hieman erikoinen. Kallein lippu maksaa €30 ja on voimassa kahtena peräkkäisenä päivänä Arsenalen ja Giardinin alueilla. €25 hintaisella lipulla taas pääsee kerran kumpaankin paikkaan myös ei-peräkkäisinä päivinä. Erilaisia alennuksia saavat esimerkiksi alle 26-vuotiaat opiskelijat (€14), yli 65-vuotiaat sekä Venetsian asukkaat (€20). Nuorten (14-29-vuotiaiden) kannattaa yleensä hankkia €4 maksava Rolling Venice -kortti, jolla sisäänpääsy maksaa €22, sillä samalla kortilla saa kolmen vuorokauden vaporettolipun hintaan €18.

Pääalueiden lisäksi ympäri Venetsiaa järjestetään erilaisia "sivunäyttelyitä" (eventi collaterali), joiden aukioloajat saattavat poiketa päänäyttelyiden aikatauluista. Sivunäyttelyt eivät kuulu päänäyttelyiden lippuihin, mutta en osaa sanoa, maksavatko ne vai onko ainakin osa ilmaisia. Ehkä nämä asiat tässä tulevien kuukausien aikana vielä selviävät.

Lisätietoja biennaalista:
http://www.labiennale.org/it/arte/
Eventi collaterali:
http://www.labiennale.org/it/arte/esposizione/eventi-collaterali/index.html

4 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Onpas pitka nayttely, kun kestaa sen puolivuotta. Makaan en koe olevani mitenkään taiteellinen, mutta jos tollainen omaan kaupunkiin tulisi niin varmasti menisin. Ota ihmeessa kuvia tanne meillekin, jos se vaan on mahdollista. Buona domenica

Tipsu kirjoitti...

En tiedä, onko biennaalin kesto ollut aina yhtä pitkä, mutta ainakin Venetsian nykyisillä turistimäärillä on ihan hyvä, että siellä voi vierailla näin pitkällä aikavälillä. Ja tietysti täällä asuville se on kätevää, kun noissa sivunäyttelyissä voi käydä monen kuukauden ajan.

Näillä molemmilla kerroilla oli kamera tietysti kotona, mutta seuraavalle visiitille se toivottavasti muistuu mukaan. Koko ajan nimittäin mietin, että kuvat auttaisivat paljon, kun omat selitystaidot ovat mitä ovat. Lisäksi taide on tietysti erityisesti sellaista, että eri ihmiset näkevät sen eri tavalla. Nyt on toisaalta hyvä syy palata niihin kivoimpiin näyttelyihin :)

Ciacy kirjoitti...

Nainkin jotain uutiskuvaa sielta ja aikamoinen hulina siela kylla kay..

Tipsu kirjoitti...

Hulinaahan täällä on kyllä koko kesä, mutta erityisesti näin biennaalin alussa, samoin kun syksyllä elokuvafestivaalien aikaan, käy kaupungissa aikamoinen hulina. Tammikuussa taas kaupunki tuntuu aivan kuolleelta, joten vuodenaikojen mukaan jokaiselle jotakin :)