lauantai 1. kesäkuuta 2013

Ensikosketus taidebiennaaliin

Satuimme eilen poikkeamaan Ca' Foscari -yliopiston päärakennuksen sisäpihassa olevaan taideteokseen. Ihmettelimme hetkisen verkkopusseihin suljettuja muovikorkkeja, minkä jälkeen kävelimme sisään videohuoneeseen, jonka seinillä ja katossa lilluivat muovikorkkipussit. Huoneen toisella puolella sijaitsivat selitykset. Kyseessä oli kannanotto valtamerissä lilluvia "muovisaaria" vastaan. Täytyy sanoa, että aivan aluksi mieleeni tuli, että juuri tästä syystä en ole koskaan mennyt katsomaan biennaalia. Teoksen perustelut nähtyäni se alkoikin avautua aivan uudella tavalla.

Kun aiemmin pohdin, että ovatkohan kaikki biennaaliin liittyvät näyttelyt maksullisia, niin tämä ainakin oli täysin ilmainen. Jotenkin on kyllä mukavaa, että saattaa päiväkävelyn lomassa aivan sattumalta törmätä tällaisiin teoksiin, jotka laittavat miettimään. Päiväkävelyt ovat muuten kyllä edellisiä kuukausia ahtaampia, sillä Venetsian kapeat kujat ovat todella täynnä ihmisiä. Väkijoukoista ahdistuville tämä ei ole todellakaan parasta aikaa Venetsiassa käymiseen.

Parasta aikaa tämä ei tänä vuonna ole muutenkaan. Edelleen sataa ja on koleaa. No, kyllä asteita on tasaisesti 20 kieppeillä, mutta viileältä tuntuu. Tänään paistoi kyllä päivällä aurinko, mutta töistä päästyäni alkoi taas tihuttaa. Hiukan kateellisena olen katsonut uutisia Lapin 30 asteen helteistä.

Niin, unohdin muuten sanoa, että se San Giorgion saarella oleva vaaleanvioletti, raskaanaoleva, 12-metrinen, alaston nainen on myös kädetön. Se on sitä taidetta.

Ei kommentteja: