perjantai 17. toukokuuta 2013

Sateen jälkeen

Eilen illalla päivän sateen ja tuulen jäljet olivat näkyvillä rantakadulla. Aallot huuhtoivat kadun reunaa muutamien metrien leveydeltä, vaikka vesi ei tyynenä olisikaan kadulle noussut. Rantakadun reunaa koristivat myös kadulle nousseet levät. Katuroskis oli täynnä rikkoutuneita sateenvarjoja (roskakorista niitä pursusi ulos ainakin viisi).

Sen vähän mukaan, mitä olen näinä vuosina acqua altasta ymmärtänyt, tilanne oli tämä: kovaan rankkasateeseen yhdistyi meren suunnalta puhaltava kova tuuli. Tuuli esti veden virtaamisen takaisin merta kohti, mikä aiheutti sen, että Venetsian alueella vesi pysyi korkealla myös sinä aikana, jolloin sen pitäisi merelle virraten normaalisti laskeutua. Tämän jälkeen vedenpinnan uusi nousu yhdistyi jo paikalla olleeseen veteen, mikä nosti vedenpinnan tavallista korkeammalle. (Pitäisi muuten suomea vähän harjoitella enemmän. Tämä selitys tulisi paljon paremmin italiaksi.)

Keskimäärin acqua alta on lähinnä talvisaikaan tapahtuva ilmiö. Tästä syystä puurampit, joita pitkin yleensä pääsee tärkeimmille paikoille kuivin jaloin, on jo viety kaduilta pois. Jos eilen lähti aamusta liikkeelle, olivat jalat kyllä ihan sateenkin puolesta märät ilman kumisaappaita. Testatuksi tuli. Kävin aamulla ulkona sateenvarjon kanssa. Vettä ei ollut kaduilla, mutta yhdessä vesibussissa kyllä hiukan tulvi (ei vene siis vuotanut, mutta lattialla oli ulkoa tullutta sadevettä, joka valui puolelta toiselle). Vietin ulkona yhteensä korkeintaan 10 minuuttia, mutta housut olivat polviin saakka märät. Sukista olisi puristamalla saanut veden valumaan. Sellaista mukavaa rankkasadetta vaakatasossa. Onneksi ei tarvinnut sen enempää ulkoilla.

5 kommenttia:

Sisko kirjoitti...

Mutta kohtahan sä pääsetkin harjoittelemaan suomea kunnolla! <3

Täällä on ollut tosi lämpöset ja aurinkoiset (suorastaan kesäiset) ilmat. T-paidalla pärjää jo hyvin, ainakin päivällä, aamut ja illat on vielä aika kylmiä.

Pikkumies taisi tänään kokea sympatiaa teitä kohtaan, koska päätti astua koirien vesikuppiin sukkasiltaan... Saa ne sukat märiksi siis aurinkoisillakin ilmoilla! ;)

Tipsu kirjoitti...

Niin pääsen! En taas malttais odottaa! <3
Kehu vaan teidän ilmoja, oon kateellisena kattonu, et siellä on lämpimämpää ku täällä... Näillä keleillä sain kehitettyä itelleni kevätflunssan. Nenä ja silmät vuotaa, joten kiva viikonloppu tulossa töissä.
Pikkumies taitaa testata, kuinka hyvin kesä kuivaa sen, minkä kesä kastelee... Kunhan ei sympatiahurmassa hanki itelleen tätä samaista flunssaa!

Annikki kirjoitti...

Tuo suomea koskeva huomautuksesi hymyilytti! Tuntuu perin tutulta...

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Löysin blogisi etsiessäni tietoa Venetsiassa asumisesta - olen itse sinne tulossa 5kk vaihtoon syksyllä :) Olisiko sinulla siis antaa vinkkejä, miten asunnon vuokraaminen voisi onnistua (jos onnistuu) etukäteen täältä Suomesta käsin? Yliopisto kun kehoitti etsimään asunnon hyvissä ajoin jo touko-kesäkuussa... Kaikki vinkit otetaan vastaan :)

Tipsu kirjoitti...

Annikki: Ajattelinkin, että tuo voisi olla sinullekin tuttua!

Anonyymi: Asunnon vuokraamisen suhteen pitää miettiä etukäteen muutamia asioita. Haluatko asua historiallisessa keskustassa (josta pääset kävellen yliopistolle) vai mantereen puolella (sieltä pääset yliopistolle bussilla). Haluatko oman asunnon vai voisitko asua kimppakämpässä. Jos asuisit kimppakämpässä, haluaisitko oman huoneen vai suostuisitko jakamaan huoneen toisen ihmisen kanssa.

Mielestäni sinun kannattaisi ensimmäiseksi ottaa yhteyttä vaihtoyliopistosi (Ca' Foscari tai IUAV) opintotoimistoon ja kysyä heiltä asuntoasioista. Ainakin Ca' Foscarilla oli joskus muutama Erasmus-opiskelijoille tarkoitettu asunto, mutta heiltä saattaisi muutenkin saada vinkkejä asumisasioihin. Voi myös olla, että heillä on vapaita paikkoja opiskelija-asuntoloissa.

Venetsian historiallisessa keskustassa on todella vähän pieniä asuntoja vuokralla, joten kimppakämppä on varmasti helpoin löytää. Vapailta markkinoilta paikat löytyvät yleensä harmillisen myöhään, vasta edellisen kuukauden aikana. Asunnot löytyvät helpoiten paikan päältä, sillä yliopistoilta ja kadunkulmista löytyy paperilapuille tehtyjä asuntotarjouksia.

Olen itse tällä hetkellä hieman pudonnut kärryiltä näissä asioissa, mutta voisin kysellä vinkkejä asunnoista paremmin tietäviltä ystäviltäni. Jos laitat minulle sähköpostia osoitteeseen tipsu.venetsia@gmail.com voin laittaa sinulle paremmin kohdistettuja vinkkejä lähiviikkoina. Kun sinulla on omat vaatimuksesi tiedossa, on helpompi löytää juuri sinulle sopiva asunto. Muista tarkistaa hyvin, missä asunto sijaitsee, ja että historiallisen keskustan tapauksessa et vuokraa ensimmäisen kerroksen (katutaso-piano terra) asuntoa, ettei sinulle tule loppusyksystä nousuvedet sisälle.