perjantai 8. maaliskuuta 2013

Alkoholilla oli osuutta asiaan

Pari viikkoa sitten kaksi nuorta miestä oli palaamassa kotiinsa illalla. Muut autoilijat ehtivät soittaa useampaan kertaan hätänumeroon, sillä miesten auto ohitteli holtittomasti toisia vaarantaen liikenteen. Lopulta miesten matka pysähtyi nokkakolariin mestreläisen pariskunnan kanssa. Nuoret miehet kuolivat, mestreläispariskunta vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan. Kuten aina kuolemantapausten yhteydessä, lehdissä nuoret miehet kuvattiin suurin piirtein pyhimyksiksi. Verikokeista selvisi, että autoa ajaneen nuoren miehen veressä oli alkoholia nelinkertainen määrä sallittuun rajaan nähden.

Italiassa suhtautuminen alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen eroaa rajusti suomalaisesta käytännöstä. Voi olla, että tämä on vain Veneton alueen näkemys (Veneton alueella kulutetaan muihin Italian alueisiin verrattuna eniten alkoholia) tai sitten olen itse Suomessa tiukkapipo. Täällä tuntuu olevan normaalia se, että autolla liikkuminen ei ole mikään este alkoholin nauttimiselle. Kilteimmät kuskit lähinnä hieman rajoittavat juomistaan. Kun tutulta otetaan ajokortti pois humalassa ajamisen takia, on hänellä ollut vain epäonnea matkassa, koska jäi kiinni. Jossain vaiheessa Venetsian mannermaalla oli käytössä kokeilu, jossa nollat puhaltavia kuskeja palkittiin muistaakseni yökerholipuilla. Ehkä onnistumisista palkitseminen voi olla tehokkaampaa kuin virheistä rankaiseminen, mutta eikö nollien puhaltamisen pitäisi olla se normaali tilanne? Ei ilmeisesti täällä.

Kun lukee lehdistä melkein joka päivä auto-onnettomuuksista, tulee mieleen vain yksi ajatus: onneksi asun autottomassa kaupungissa. Kuten parin viikon takainen onnettomuus osoittaa, ei edes riitä se, ettei ota ja aja, eikä astu alkoholia nauttineen autoon. Selvinpäin matkustaessa saattaa silti konepeltiin rysähtää toinen auto, jonka kuski ei olekaan yhtä selvänä. Siinä on sitä epäonnea matkassa. Niillä siis, jotka olivat matkassa selvinpäin. Toiselta osapuolelta se on harkittu teko.

Ei kommentteja: