sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Festa di San Martino


Tänään vietetään Martinus Toursilaisen muistopäivää, kotoisammin Martinpäivää. Ystäväni wikipedia kertoo, että legendan mukaan Martinus Toursilainen leikkasi nuorena sotilaana viittansa kahtia antaakseen toisen puolikkaan kerjäläiselle. Yöllä hän näki unessa Jeesuksen, joka sanoi Martinuksen vaatettaneen hänet. Aamulla Martinuksen herätessä hänen viittansa oli jälleen kokonainen. Nykyään Pyhää Marttia juhlitaan köyhien ja vaivaisten suojelijana.


Venetsiassa Martinpäivä on tärkeä juhla. Konditorioiden ikkunoihin on ilmestynyt jo viikkoja sitten San Martinon ”keksejä”. Nämä koristelluilta piparkakuilta näyttävät keksit valmistetaan todellisuudessa murotaikinasta, joka leikataan hevosen selässä olevan Martin muotoon. Valmiit keksit koristellaan runsaalla sokerivesikuorrutuksella ja karamelleilla.

Itse Martinpäivänä kannattaa pitää huolta siitä, ettei pää ole kipeä. Päivän traditioon nimittäin kuuluvat lapset, jotka kiertelevät talosta taloon laulaen ja esimerkiksi kattilankansia paukuttaen. Välineillä ei ole niin väliä, kunhan niistä lähtee ääntä. Traditio vastaa aikalailla suomalaista virpomista, sillä lapset saavat laulunsa vastineeksi karamelleja tai rahaa. Laulun sanat ovat seuraavat (tässä myös pieni esimerkki Venetsian murteesta):

San Martin ze 'ndà in sofita
par trovar la so novissa
la so novissa no ghe gera
San Martin col culo par tera.

E col nostro sachetin
cari signori se San Martin

Koska Martinpäivä osui tänä vuonna sunnuntaille, kävivät läheisen päiväkodin lapset kiertelemässä jo perjantaina. Huomatkaa lasten kruunut ja kuuluisat viitat, tällä kertaa roskapusseista tehtyinä.

Suomessa vietetään tänään isänpäivää, kun taas Italiassa se osuu Pyhän Joosefin muistopäivälle, 19.3. Oma isäni on kaukana, mutta ehkä voin osallistua pullakahveille skypen välityksellä. Hyvää isänpäivää!

Ei kommentteja: