torstai 1. marraskuuta 2012

Acqua alta

Viime yönä päästiin ennätyslukemiin tulvien suhteen. Vedenkorkeus oli kahden aikaan yöllä 143 cm, mikä on korkein lukema muutamaan vuoteen. Harvinaisemman tästä tapahtumasta teki se, että vesi ei laskenut 15 tuntiin alle 110 cm. En ole koskaan oikein ymmärtänyt veden nousuja ja laskuja, enkä varsinkaan niihin johtavia syitä. Ilmeisesti kylmä etelästä puhaltava scirocco-tuuli esti veden "valumisen" pois laguunista, mikä aiheutti pidennetyn tulva-ajan. Yleensä vesi nousee ja laskee kaksi kertaa vuorokaudessa.

Tänä aamuna yhdeksän aikaan "kotikatumme" tilanne oli tällainen:
Tästä vesi vielä nousi päästen kymmenen jälkeen 138 cm korkeuteen. Ikkunasta näkyi pitkin aamua lukemattomia saappaita, mustiin jätesäkkeihin astuneita ihmisiä sekä joitakin paljaita jalkoja. Pian vesi kuitenkin laski jälleen. Vaporetot eivät kulje yli 140 cm vedenkorkeudella, sillä pysäkkien turvallisuutta ei voida taata. En katsonut, kulkivatko ne yöllä tai aamulla. Joskus saarella asuminen ei ole kovin kätevää. Veden noustessa tietyt linjat muuttavat reittejään, sillä ne eivät mahdu joidenkin siltojen yli. Tänään vielä kahden jälkeen iltapäivällä osa linjoista oli poikkeusreitillä.

Helsingin Sanomien sivuilla on artikkeli Venetsian tulvista. Sitä lukiessa alkoi melkein miettiä, että pitäisikö tässä huolestua, niin hälyttävältä tilanne kuulosti. Toki on ymmärrettävää, että suurin osa HS:n lukijakunnasta käy Venetsiassa korkeintaan turistina. Näin ollen artikkeli keskittyi vain siihen, kuinka turistien loma hankaloitui tulvan takia huomioimatta lainkaan sitä, että Venetsiassa asuu edelleen pysyvästi yli 58 000 ihmistä, jotka käyvät töissä tai koulussa, omistavat kauppoja ja ravintoloita, joihin vesi tulvii sisälle jne. Artikkelin keskiosassa kerrottiin seuraavaa: "Kaupunginjohtaja antoi tulvavaroituksen ja määräsi kaduille puisia korokkeita helpottamaan liikkumista. Myöhemmin ne jouduttiin kuitenkin poistamaan, kun ne jäivät nousevan veden alle." (http://www.hs.fi/ulkomaat/Tulvat+koettelevat+Venetsiaa/a1305611842365) Jos tarkkoja ollaan, kaupunginjohtaja ei anna varoitusta, vaan vedenkorkeutta valvova keskus. Tällä kertaa kaupunginjohtaja tosin tarkkaili tilannetta keskuksessa, mutta varmasti vain siitä syystä, että nyt oli luvattu erityisen korkeaa tulvaa. Kai niillä kaupunginjohtajilla on muutakin tekemistä kuin annella talven mittaan "jatkuvasti" varoituksia vedennoususta. Mitä tulee noihin korokkeisiin, ne ovat käytännössä koko talven kaupungilla tulvia varten. Ne vain kasataan pienempään tilaan vedenkorkeuden ollessa matalammalla ja levitetään sitten kulkureiteille veden noustessa. Muistan nähneeni korokkeet valmiina käyttöä varten jo kuukausi sitten. Korokkeiden ongelma on se, että ne kelluvat. Tästä syystä veden noustessa yli 120 cm ne poistetaan käytöstä. Artikkelista tuli mielestäni sellainen kuva, että tässä olisi nyt tapahtunut jotain täysin odottamatonta, mutta todellisuudessa kaikki Venetsiassa asuvat ovat tästä tietoisia.

Tulipas paljon sanottavaa yhdestä artikkelista. Lähinnä se oli mielestäni hellyyttävä kaikessa hälyyttävyydessään. Minun on tietysti helppo puhua, kun saatoin katsella vedennousua kolmannen kerroksen ikkunasta. Toista se on niillä, joilla tosiaan on jonkinlainen liike katutasossa. Tämä kuitenkin on elämää Venetsiassa, joten täällä asuvat ovat tulviin tottuneet. Eivät ne varmasti elämää helpota, mutta eivät myöskään pääse ketään yllättämään. Ai niin, hellyyttävä kohta artikkelissa oli myös se, kun kerrottiin vettä olleen muun muassa Pyhän Markuksen aukiolla. Kyseessä on yksi Venetsian matalimmista kohdista, joten todellisuudessa vesi nousee sinne jo 90 sentin "tulvissa". Niin ja vielä piti huomauttaa, että artikkelin kuva ei ole tältä päivältä. Todennäköisesti se on kolmen vuoden takaisesta tulvasta.

Tänä iltana se vihdoin tapahtui, kuulin ensimmäistä kertaa "uudet", tulvista varoittavat sireenit. Ääni on sen verran erikoinen, että saatoin todeta tämän olleen todellakin ensimmäinen kerta. Yöllä on siis taas luvassa vettä kaduille. Ilmeisesti näillä siireeneillä äänenkorkeus kertoo tulevasta vedenkorkeudesta. Tänään äänenkorkeus oli kyllä koko ajan sama. Saa nähdä, mitä yö tuo tullessaan.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Löysin blogisi sattumalta, kun yritin etsiä tietoa Venetsian tämänhetkisestä tulvatilanteesta. Itse olen tulossa turistin ominaisuudessa käymää siellä ensi viikon alkupuolella ja onneksi löysin liioittelevien uutisten vastapainoksi tällaista selkokielistä tekstiä kyseisestä luonnonilmiöstä :)

Onko olemassa mitään tietoa siitä, kuinka kauan vesi pysyy noin korkealla?

Olen tulossa Venetsiaan ensimmäistä kertaa ja taisipa matkani osua melko huonoon ajankohtaan.. Täytyy ilmeisesti ottaa kumpparit mukaan?

Tipsu kirjoitti...

Hei!
Valitettavasti veden korkeuden suhteen ei voida tehdä ennustuksia kovin pitkälle aikavälille, mutta voit vilkaista vaikka ennen lähtöäsi seuraavien päivien tilanteen täältä: http://www.ilmeteo.it/portale/marea-venezia
Jos maksimikorkeus on yli metrin, alkaa vettä olla muutamissa muissakin paikoissa kuin Pyhän Markuksen torilla. Tärkeimmillä kulkureiteillä on kuitenkin noita puisia korokkeita, joita pitkin pääsee kulkemaan ilman saappaitakin. Tietenkään saappaista ei ole haittaakaan, jos matkalaukussa on tilaa, mutta tarpeen tullen täältä löytyy myös esimerkiksi "kertakäyttösaappaita", jotka käsittääkseni kestävät kyllä päivän käytön. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan tiedossa varsinaisia tulvia tuleville päiville, joten en suuremmin asiasta huolestuisi. Vesi nousee ja laskee kahdesti vuorokaudessa, joten yleensä jo muutaman tunnin odotuksella avautuu lisää kuivia reittejä, vaikka vesi olisikin hieman koholla.

Jos tulee mieleen muita kysymyksiä matkaa ajatellen, niin laita kommentti tai sähköpostia osoitteeseen tipsu.venetsia(at)gmail.com niin vastaan mielelläni!

Toivottavasti matkastasi tulee ikimuistoinen!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia :) Toivotaan että reissu onnistuu ja jalat säästyvät suht kuivina!

Mietin vielä, mistäköhän löytäisin kätevimmin sellaisen kartan, jossa katujen nimet olisivat selkeästi näkyvillä. Onkohan esim. Santa Lucian rautatieaseman lähistöllä jotain hyviä myyntipaikkoja?

Opaskirjaan en toistaiseksi ajatelllut investoida, vaikka olisihan se kätevä.

Tipsu kirjoitti...

Karttoja löytyy varmaankin lähes kaikista lehtikioskeista, myös asemalta/aseman edestä. Sen sijaan katujen nimet eivät kartoissa ole oikeastaan niin tärkeitä, sillä Venetsiassa osoitteet annetaan kaupunginosan mukaan. Joskus ravintolat tai hotellit saattavat myös antaa kadunnimen, mutta normaalisti osoitteeseen merkitään vain kaupunginosa ja numero. Jos haluat suunnistaa johonkin paikkaan, kannattaa kysellä ennemmin lähellä olevia aukioita, sillä ne ovat paremmin paikallisten tiedossa. Sama kadunnimi taas saattaa olla useammassa eri kaupunginosassa.

Opaskirja ei ole mitenkään pakollinen. Mielestäni Venetsiassa on kaikista kivointa vain kävellä päämäärättömästi ympäri ja eksyä pikkukujille. Kartta on kyllä ihan hyvä olla, jotta niiltä kujilta löytää vielä takaisinkin (tosin ei täältä kaupungin ulkopuolelle vahingossa eksy, mutta ajan säästämiseksi se kartta voi olla paikallaan). Toivottavasti tästä oli apua!

Vööra. kirjoitti...

Hei, löysin tän blogin ku etin tietoa Buranosta. Oon viikon päästä tulossa vkl:ksi Venetsiaan ja kiinnostas tietää et onko siellä vielä niitä tulvia pahastikin :) ja minkälaista tekemistä suosittelisit kahen päivän reissulla tekkee? :)

Tipsu kirjoitti...

Hei,
sunnuntaiaamulle (11.11.) on ennustettu 120cm vedenkorkeutta. Tämän kuun ensimmäisen päivän jälkeen tämä on ensimmäinen kerta, kun vesi nousee kaduille, joten ei täällä mitään kummempia tulvia ole ollut. Todennäköisesti säästyt siis kuivin jaloin ilman saappaitakin :) Joka tapauksessa voit vaikka viikon päästä käydä kurkkaamassa tuosta ylläolevasta linkistä, mikä on viikonlopun tilanne.

Kahdessa päivässä ei tietenkään kaikkea ehdi tekemään, joten kannattaa miettiä, mikä itseäsi erityisesti kiinnostaisi. Jos haluat nähdä museoita, kannattaa Palazzo Ducaleen satsata (lipun hinta on vain karmea, 16 euroa). Itse en noin lyhyellä käynnillä käyttäisi aikaani museoissa, vaan ennemminkin kiertelisin ympäriinsä. Muista siis ehdottomasti mukavat kengät! Päänähtävyyksille eksyt pakostakin, mutta jos Burano kiinnostaa, voisit vaikka toisena päivänä käydä saarilla (Murano, Burano ja Torcello). Ne kaikki ehtii hyvin käydä yhdessä päivässä, kun taas toisen päivän voisit kierrellä Venetsiaa. Jos et ole täällä aiemmin käynyt, haluat varmaankin nähdä ainakin Rialton sillan ja Pyhän Markuksen torin. Muutoin mielestäni Venetsiassa on kiva vain kävellä päämäärättömästi. Kauniita rakennuksia ja kanaaleja on kuitenkin kaikkialla. San Marcon tai San Giorgion kellotorneista on kauniit näkymät Venetsian yli. Kirkoista pidän erityisesti Santa Maria della Saluten kirkosta Dorsoduron kaupunginosassa.

Onpas vaikea antaa vinkkejä. Jos tulee lisäkysymyksiä mieleen (tai vaikka tietynlaisia nähtävyyksiä, joista haluaisit suosituksia), niin jätä vielä kommenttia tai lähetä vaikka sähköpostia (löytyy ylläolevista kommenteista)!

Ihanaa matkaa ja tervetuloa Venetsiaan!