maanantai 3. syyskuuta 2012

Regata Storica 2012Eilen järjestettiin jälleen regata storica, historiallinen soutukilpailu. Ensimmäiset maininnat kilpailusta ovat 1200-luvulta, joten sitä voi hyvin perustein kutsua historialliseksi. Tapahtuma järjestetään vuosittain syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina ja se koostuu kahdesta osasta: ensimmäisenä osana on corteo, jonka aikana erilaiset historialliset veneet lipuvat pitkin Canal grandea ensin Pyhän Markuksen torin edustalta ohi Rautatieaseman aivan kanaalin loppuun saakka ja vielä takaisin. Tapahtumaan osallistuu erilaisia tyypillisiä venetsialaisia veneitä, ja usein niiden kyydissä on menneiden vuosisatojen vaatteisiin pukeutuneita ihmisiä. Erityisen tärkeä on tietysti dogen (Venetsian tasavallan päämies) ja Caterina Cornaron (venetsialaista syntyperää ollut Kyproksen ja Armenian kuningatar 1400-luvulla) vene. Monet hakeutuvat kanaalin varrella katsomaan lähinnä tätä osaa.

Doge ja Caterina Cornaro 
Tapahtuman toinen osa kattaa itse kilpailut. Kilpailuja käydään eri ikäluokissa sekä eri veneillä. Jos kilpailuja haluaa oikeasti seurata, kannattaa ne katsoa televisiosta. Kanaalin varrella taas pääsee kunnolla tapahtuman sisälle. Televisioon saakka tuskin kuuluvat ne kannustushuudot, joita osoitetaan kaikille osanottajille. Odotetuin kisa on viimeisenä. Kyseessä on kahden soudettavien ”pikkugondolien” (gondolini) kisa. Odotetun siitä tekee erityisesti se, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana voitto on mennyt joko Vignotton serkuksille tai D’Estelle, jonka pari on vaihtunut joitakin kertoja näiden vuosien aikana. Tähän kisaan osallistuvat ovat yleensä ammatiltaan gondolieereja.


Gondolini

Tapahtuma kestää useita tunteja, ja tällä kertaa olimme katsomassa sitä helposti hermostuvan koiran ja pienen lapsen kanssa. Ei mikään rentouttavin yhdistelmä. Paikasta, jossa olimme, näki pienen pätkän kanaalia, mutta paljon tunnelmaa. Parempia kuvia saisi varmasti joltakin sillalta, mutta ehkä niitä voi sitten ihailla lehtien sivuilta tai netistä. Jos haluaa kanaalin varresta hyvän paikan, pitää sinne varmaankin hakeutua viimeistään pari tuntia ennen tapahtuman alkua. Kerran olemme katsoneet regataa veneestä. Jos siihen tarjoutuu mahdollisuus, kannattaa ehdottomasti kokeilla!
Rakkautta Venetsiassa?

Ei kommentteja: