sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Biennale 2013 - eventi collaterali

Kävimme viikko sitten parina iltapäivänä koluamassa taidebiennaalin sivunäyttelyitä. Osittain olimme valmiiksi katsoneet, missä näyttelyitä on, mutta osittain eksyimme vahingossa näyttelyihin. Tuntuu mukavalta, kun päiväkävelyn lomassa voi käydä kurkistamassa taidetta, sillä näyttelyitä on todellakin ympäri kaupunkia. Sivunäyttelyiden hintapolitiikkakin on hieman selkiytynyt, sillä lähes kaikki sivunäyttelyt ovat ilmaisia. Maksullisia ovat lähinnä ne näyttelyt, jotka ovat jonkin muutenkin maksullisen museon tiloissa.

Olen pitänyt monista näyttelyistä. Erityisesti mieleeni ovat jääneet Giardinin sisäänkäynnin eteen ankkuroitu Portugalin paviljonkipaatti. Veneen alakerta on oikea käsityöihmisen unelma, sillä sen seinät, katto ja lamput on päällystetty erilaisilla kankailla ja neulontatöillä. S.Tomàn vesibussipysäkin vieressä olevassa Irakin näyttelyssä tarjoiltiin ilmeisesti vierailijoille teetä. S.Stefanon aukiolla olevassa Azerbaidzanin näyttelyssä oli värikkäiden kankaiden ja kuvien lisäksi hienoja varjoefektejä.

Monissa näyttelyissä itselleni hienointa ei ole itse näyttely, vaan sen puitteet. Biennaali tarjoaa nimittäin loistavan mahdollisuuden vierailla yleensä suljetuissa palatseissa ja niiden yksityispuutarhoissa. Tällaisista paikoista jäi erityisesti mieleeni Canal Granden varrella sijaitseva Palazzo Falier. Luulin hetken aikaa ihan oikeasti, että näyttelyä oltaisiin vasta pystyttämässä, mutta ne metallirakenteet ja loisteputket taisivatkin olla sitä taidetta. Palatsi sen sijaan on upea, samoin kuin sieltä avautuva näkymä Canal Granden yli.

Monia näyttelyitä on tullut nähtyä, mutta paljon on vielä nähtävää. Jotenkin tuntuu, että olen käynyt näyttelyissä tavallaan hätäisesti. Että niitä olisi pitänyt jotenkin pysähtyä arvostamaan enemmän. Koska biennaali kestää melkein puoli vuotta, voin onneksi palata vaikka kaikkiin näyttelyihin, jos siltä tuntuu. Ilmat alkavat täälläkin hiljalleen lämmetä, joten voi kyllä olla, että lähiviikkoina ranta kutsuu taidenäyttelyitä enemmän, mutta onneksi syksylläkin ehtii!

Ei kommentteja: