keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Tarkkana lompakon kanssa

Viime aikoina olen kuullut useammalta ihmiseltä varastetuista lompakoista, ja lehdissäkin on kirjoitettu useampaan otteeseen taskuvarkaista. Loppukesästä pidätettiin pariin kertaan raskaanaolevia, muistaakseni bulgarialaisia naisia. Täällä on siis ollut jonkinlainen odottavien äitien taskuvaraskopla.

Yleensähän sanotaan, että suurissa yleisötapahtumissa ja täysissä julkisen liikenteen kulkuneuvoissa pitäisi olla erityisen tarkkana käsilaukuista ja rahapusseista. Koska Venetsia on erityisesti kesällä yhtä suurta yleisötapahtumaa ja täyttä julkisen liikenteen kulkuneuvoa, kannattaa täällä olla ilmeisesti jatkuvasti tarkkana.

Itseltäni ei ole koskaan varastettu mitään, enkä ole ikinä havainnut kenenkään sellaista yrittäneenkään, mutta olen kuitenkin ottanut käyttööni pieniä varatoimenpiteitä. Lähinnä tämä koskee vahinkojen minimointia, vaikka käännänkin täydessä vaporetossa yleensä laukkuni eteen tai ainakin käden alle suojaan. Mahdollisten vahinkojen minimointi tarkoittaa tällaista lompakkoa:

Mukanani kulkee päivittäin tämä Marimekon minikukkaro. Setelit joutuu taittelemaan pieniksi neliöiksi, mutta muuten se on oikein kätevä käytössä. A:kin kaivaa mieluummin oman lompakkonsa esiin kuin lähtee täti-kukkaroni kanssa baaritiskille :D

Kotoa lähtiessäni otankin yleensä mukaan vain tämän kukkaron, henkilökortin ja vesibussilipun. Kukkarossa on yleensä mukana vain se määrä rahaa, jonka kuvittelen riittävän kyseisen päivän tarpeisiin. Kortteja kuljetan mukanani vain, jos tiedän niitä ehdottomasti tarvitsevani. En nimittäin haluaisi alkaa sulkea kortteja ja tilata uusia Suomesta. Henkilökorttinakin kannan mukanani italialaista versiota, vaikka se pahviläpyskä viekin suomalaista mallia enemmän tilaa. Italialainen henkilökortti olisi tarpeen vaatiessa helpompi uusia, ja uusiminen maksaa huomattavasti vähemmän. Sitä paitsi italialaisella kortillani pääsen kaupungin museoihin ilmaiseksi sisään ja paikalliset ymmärtävät heti, mistä kortista on kyse.

Olen edelleen sitä mieltä, että maalaisjärjellä pärjää, mutta ehkä pienestä varovaisuudesta ei ole haittaakaan. Siirretään siis lompakot housujen takataskusta pois, eikä jätetä käsilaukkuja näköpiirin ulkopuolelle.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen vähän aikaa sitten löytänyt Blogisi ja kiva lukea elämääsi Venetsiassa johon olen ihastunut! Olen ollut muutamia kertoja siellä ja katsellut erilaisen maailman menoa. Minulla olisi kysymys joka ei tähän liity mutta tulit ensimmäiseksi mieleen että keneltä sitä voin kysyä. Olin pari viikkoa sitten viimeeksi Venetsiassa ja ostin englanniksi postimerkkejä kuten aina. Tällä kertaa en saanut vanhanaikaisia merkkejä vaan värikkäitä tarramerkkejä joissa Rialton kuva ja kummallinen teksti: "Stickers are valid only GPS network" ja merkintä "zone1"....sanoin kyllä että haluan merkit "to Europa"...lähetin noilla merkeillä läjän postikortteja jotka eivät ole tulleet perille. Venetsiassa näytin merkkejä eräässä kahvilassa tarjoilijalle joka ei ollut moisia nähnyt mutta sanoi että "zone1" teksti on ja kyllä ne perille menee. Tiedätkö sinä miten on? tiedän kyllä mitä tuo teksti tarkoittaa mutta en ymmärrä mitä se käytännössä tarkoittaa?ovatko merkit sittenkin vain paikallisille postilähetyksille vai ovatko tavallisia merkkejä?
Toinen asia mitä haluaisin kysyä on se ovatko Lidossa uimarannalla olevat "pikku-mökit" vain pukukoppeja joita voi vuokrata vai onko niissä myös suihkut jne. ? Joka tapauksessa oli ihastuttava paikka sekin jone olisi joskus kiva mennä viettämään helteinen päivä. -Anne

Tipsu kirjoitti...

Hei Anne,

kiitos viestistäsi! En olekaan koskaan törmännyt tuollaisiin merkkeihin. Pikaisella vilkaisulla täältä näyttäisi löytyvän asiasta tietoa:
http://globepostalservice.com/en/descrizione-del-servizio/
Auttaako tuo lainkaan? Ovatko kortit tulleet perille? Pitääkin vähän selvitellä tätä asiaa paremmin.
Ne Lidon uimarannan "pikku-mökit" ovat juurikin tuollaisia vuokrattavia pikkumökkejä. Ne vuokrataan yleensä koko kesäkaudeksi, jolloin esimerkiksi uima-asut, pyyhkeet ja aurinkorasvat on helppo jättää sinne seuraavaa rantareissua odottamaan, sillä kopit ovat lukollisia. Rannoilla on sitten erikseen suihkualueet asiakkaille.

Laita viestiä, jos sinulle tulee muita kysymyksiä mieleen, tai jos vastaukseni oli liian epämääräinen!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Tipsu, kiitos vastauksesta! Laittamastasi linkistä selvisi ettei ollutkaan ihan huijausta tämä postimerkki juttu. Netistä löysin saksankielisiltä sivuilta (asun rajan takana Italiasta) keskustelu joissa muillekin turisteille oli käynyt samoin kuin minulle. Selvisi että merkit maksavat 1.20e (kuten maksoin) ja tavallisen merkin hinta on 0.85e. Mutta noilla merkeillä varustetut kortit ja kirjeet täytyy laittaa tuon firman omiin MUSTIIN postilaatikkoihin eikä tavallisiin punaisiin. Kortit eivät ole perille vieläkään tulleet ja epäilen että ovat menneet roskiin koska niissä ei ole Italian postilaitoksen hyväksymiä merkkejä:-( Netistä löytämässäni keskustelussa joku kertoi että hänelle myyjä kertoi mihin noilla merkeillä varustetut kortit täytyy laittaa. Joillekin oli tupakkakaupan myyjä antanut jopa kartan mihin oli merkitty nuo mustat postilaatikot mutta niitä ei siitä huolimatta ollut löytynyt. No, minulla ei ollut aavistustakaan ettenkö saisi laittaa kortteja ihan tavalliseen punaiseen postilaatikkoon. Hiukan harmittaa kun yhdenkin kortin hain Buranosta asti. Toivottavasti tarinastani on apua muille Venetsiaan meneville turisteille...Netti keskustelussa varoitettiin samanlaisista merkeistä Venetsian lisäksi myös Roomassa.

Tipsu kirjoitti...

Hei Anne,
kiitos kun palasit vielä valaisemaan meitä! Kyllä tuo aikamoiselta huijaukselta minun korviini kuulostaa. En kyllä vielä katsonut tarkemmin tuota eilen linkkaamaani sivua, mutta ainakaan kertomuksesi ja tuon löytämäsi nettikeskustelun perusteella ei kuulosta kovin hyvältä. Yritän tässä miettiä, olenko koskaan nähnyt mitään mustia postilaatikoita... Pitääkin seuraavina päivinä katsella tarkkaan.
Harmi, etteivät korttisi varmaankaan tule perille. Täytyy kyllä sanoa, ettei Buranossa käynti ole silti koskaan hukkareissu :) Toivottavasti sinäkin pidit tuosta saaresta! Kiitos vielä, että jaoit tarinasi täällä. Siitä on varmasti muillekin hyötyä! Voisin tuosta vielä kirjoittaa ihan erillisen postauksen, ainakin jos satun noita mustia laatikoita löytämään.

Anonyymi kirjoitti...

Oi Burano on ihana paikka etenkin kun oli niin ihana kesäsää kun elokuun lopussa olin siellä viikon. Ostin 50euroa/"7days" maksavan Vaporetti lipun turisteille ja sillä sai ajaa niin paljon kuin haluaa. Tuli käytyä Buranossa monta kertaa. Samoin muissakin saarissa. Lido olikin sitten ihan oma maailma ja kokemus sekin. Palaan varmasti vielä monta kertaa Venetsiaan...nyt oli vasta 3's kerta vajaan vuoden sisällä ja kerta toisensa jälkeen tykkään aina vaan enemmän paikasta. Voisin vaikka muuttaa sinne:-) ainakin osaksi vuotta... Kiva blogi sinulla ja odotan innolla aina että mitä täältä seuraavaksi löytyy. -Anne

Tipsu kirjoitti...

Kiitos Anne ihanasta viestistäsi! On aina kiva kuulla, että muutkin pitävät Venetsiasta. Oletkin ahkera Venetsian kävijä. Ehkäpä voisitkin siis harkita tänne muuttoa :)