tiistai 20. elokuuta 2013

Sagra di Portosecco

Reilu viikko sitten suuntasimme lauantai-illan viettoon Pellestrinan saarelle. Pellestrina on Lidon saaren eteläpuolella sijaisteva pitkulainen saari. En ollut aiemmin käynyt saarella, joten reissu oli siitäkin syystä mielenkiintoinen. Lisäksi perillä meitä odotti sagra (perinteinen "kylä"juhla) erityisesti merenelävistä koostuvine ruokineen.

Pellestrinaan pääsee Venetsiasta Lidon saaren kautta. Lidon keskustasta, Santa Maria Elisabettasta (johon kaikki vesibussit tulevat Venetsiasta), lähtee bussi numero 11. Bussiin käy sama lippu kuin muihinkin Lidon busseihin. Bussi kulkee kohti Alberonia, Lidon eteläkärkeä, jossa se siirtyy lauttaan, joka vie sen Pellestrinan saarelle. Kuvittelin matkan olevan kovin hankala, mutta kätevämmin se ei olisi voinut mennä.

Me suuntasimme heti syömään. Usein näissä juhlissa ruoka on ylihinnoiteltua, eikä välttämättä edes erityisen hyvää, mutta Sagra di Portoseccon tarjonta oli ehdottomasti vesibussi-bussi-lautta-bussimatkan arvoinen. Ainakin syömäni peoci saltai (valkosipulilla ja persiljalla maustettuja, valkoviinissä kypsennettyjä välimerensinisimpukoita), spaghetti con peoci (spagettia tomaattipohjaisella simpukkakastikkeella) ja mazzacolle (tai mazzancolle, jonkinlaisia suuria katkarapuja) olivat ihania. Siedätyshoitoni merenelävien maailmaan näyttää toimivan hyvin.

Ilta jatkui mukavasti kylmää valkoviiniä nautiskellen. Auringon laskettua paikalla oli myös järkyttävä määrä hyttysiä. Tai, kuten meille myöhemmin selvisi, hyttysiä ja sääskiä. Pari päivää tuon jälkeen lehdet alkoivat nimittäin kirjoittaa sääskikriisistä. Vesibussit, bussipysäkit ja kodit ovat täynnä näitä itikoita. Seinät ja katot ovat mustina sääskistä (kotona onneksi vain, jos ikkunat jättää myöhään auki). Ne eivät ilmeisesti pistä, eivätkä inise, joten hyttysten ärsyttävimmät ominaisuudet on poistettu, mutta liiskautuvat sitäkin enemmän vaatteisiin ja iholle. Kuulemma joitakin vuosikymmeniä sitten Venetsiassa oli sama ongelma, mutta vielä suuremmassa mittakaavassa. Kuulin jopa, että lentokenttä olisi suljettu jossain vaiheessa, koska koneet eivät voineet laskeutua turvallisesti sääskipilvien tunkeutuessa moottoreihin. Tiedä sitten.

Ilmeisesti ongelma oli ennustettavissa, sillä viime kuukausien sateet, kuumuus, levien rehotus ja siitä seuranneet kalojen joukkokuolemat kehittivät ilmeisesti yhdessä sopivat olosuhteet sääskien munille. Jep, en todella ole biologi. Hävitystoimenpiteistä oli jossain vaiheessa puhetta, mutta en tiedä, onko asialle tehty vielä mitään. Joka tapauksessa tilanne vaikuttaa omasta mielestäni jo hieman paremmalta. Yleensähän Venetsiassa ei ole mitenkään erityisen paljon hyttysiä, mutta mantereen puolella ja vehreämmillä saarilla kannattaa olla hyttysmyrkyt mukana. Pellestrinaan muistimme ottaa myrkyt mukaan ja ilta olikin oikein mukava. Ja se ruoka... en malttaisi odottaa vuotta seuraavaa Sagra di Portoseccoa varten!

Ei kommentteja: