torstai 25. huhtikuuta 2013

Festa di San Marco

Muualla Italiassa juhlitaan tänään fasismista vapautumisen juhlaa (festa della liberazione), mutta Venetsiassa keskitytään ennemminkin kaupungin suojeluspyhimyksen, evankelista Markuksen juhlimiseen. Suurin osa tapahtumista liittyy juuri Pyhän Markuksen, ja siten Venetsian itsensä juhlistamiseen. Arsenalen vanha telakka-alue on auki niin maa- kuin vesiteitsekin, ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia viininmaistelusta aina alueesta kertovan kirjan julkistamiseen. Pyhän Markuksen kellotornin ympäriltä saadaan vihdoin pois työmaa-alue, joten itse tornia päästään ihailemaan pitkästä aikaa kunnolla.

Venetsiassa pientä viinilasillista kutsutaan nimellä ombra, varjo. Yksi selitys nimitykselle on se, että aikoinaan näitä viinilasillisia olisi juotu kuumalla säällä Pyhän Markuksen kellotornin varjossa. Tätä perinnettä kunnioittaakseen Pyhän Markuksen torin vanhin kahvila, Caffè Florian, tarjoaa klo 11.30-12.30 pieniä viinilasillisia.

Evankelista Markuksen lisäksi toista pääosaa päivässä esittää bòcolo, ruusunnuppu (it. bocciolo), jonka venetsialaiset miehet antavat rakastetuilleen. Perinne on hyvin vahva Venetsiassa, joten se tarjoaa myös kukkakauppiaille hengähdystauon aina vain huonommin menevillä markkinoilla. Itseään kunniottavat venetsialaiset eivät ikinä ostaisi bòcoloa katukauppiailta, vaikka nämä niitä hyvinkin itsepäisesti yrittävät käsiin (ja naamaan) tunkea.

Kyseessä on juhlapyhä, joten periaatteessa monet kaupat voivat olla kiinni (tosin Venetsiassa yleensä kaikki kaupat ovat auki, sillä turismi ei katso juhlapäiviä), samoin virastot, pankit ja kirjastot pysyvät suljettuina. Tänään sää on suotuisa, joten moni taitaa suunnata ulos nauttimaan auringosta tai jopa rannalle.

Ei kommentteja: