tiistai 24. heinäkuuta 2012

Tasa-arvoa Hotel Danielin tapaan


Eilisessä lehdessä oli juttu egyptiläisestä pikkolosta, joka oli töissä yhdessä Venetsian kuuluisimmista hotelleista, Hotel Danielissa. Kyseinen pikkolo ei uskontoonsa vedoten suostunut ottamaan käskyjä ja ohjeita naispuoliselta esimieheltään ja päätyi lopulta irtisanoutumaan. Uutta työpaikkaa ei sitten ollutkaan niin helppo löytää, joten pikkolo hankkiutui takaisin samaan hotelliin. Ilmeisesti kyseinen työntekijä oli hotellille tärkeä (muussa tapauksessa luulisi työnhakijoiden joukosta löytyvän helpompiakin tapauksia), sillä hotellin johto päätti muokata työvuorolistat niin, että kun kyseinen pikkolo on töissä, on paikalla myös miespuolinen työntekijä, joka välittää (naispuolisen) esimiehen viestit pikkololle. Oikeasti?! Jos italialainen yhteiskunta on jossain vaiheessa ottanut (pienenpieniä) askeleita kohti sukupuoltenvälistä tasa-arvoa, otetaan tässä sitten aimo harppaus takaisinpäin. Toki pitää muistaa, että tarina ei välttämättä ollut juuri tällainen. Lehdet ja televisiouutiset saattavat joskus hieman vääristellä asioita. Hotel Danielin johtaja kumosi väitteet (”työntekijältämme ei ole tullut mitään kirjallista valitusta aiheesta”), mikä ei kyllä sekään todista mitään.

Joka tapauksessa olen tyytyväinen siihen, että tilanne esitettiin uutisissa negatiivisessa valossa. Toivon tasa-arvoa niin sukupuolten kuin kulttuurienkin välille, mutta tällaisessa tilanteessa en voi puoltaa hotellin toimintaa. Jos sinulle tuottaa ongelmia ottaa vastaan käskyjä naiselta, on sinun asiasi etsiä sellainen työpaikka, jossa esimiehesi on miespuolinen. Eri asia on sitten se, jos uutinen onkin keksitty, jotta voidaan taas laittaa lehteen päivittäinen negatiivinen uutinen ulkomaalaisista, tai kuten täällä sanotaan, EU:n ulkopuolisista (extracomunitari; sana, jota käytetään lähes kirosanana kuvaamaan negatiivisessa valossa tietyistä maista tulevia ihmisiä unohtaen, että esimerkiksi sveitsiläiset, norjalaiset ja yhdysvaltalaiset tulevat myös EU:n ulkopuolelta).

Oikeastaan harmittaa, että tämä uutinen tuli esiin juuri nyt. Olin niin tyytyväinen, kun pari päivää sitten uutisissa kerrottiin laajasti ramadanin alkamisesta ja millä tavoin ihmiset siihen valmistautuvat. Tavallisten ihmisten elämän lisäksi uutisissa kerrottiin, kuinka Emilia-Romagnan maanjäristysalueiden telttakylissä valmistauduttiin ramadaniin valmistamalla etukäteen eväitä, joita muslimiperheet saattoivat tavallisen ruoka-ajan sijaan syödä auringon laskettua. Tämä antoi mielestäni positiivista esimerkkiä integraatiosta ja niitä olisin kaivannut lisää julkisuuteen.

Ei kommentteja: