maanantai 2. heinäkuuta 2012

Kuuma


Lehdissä on taas alettu puhua lämpövaroituksista. Lapsia ja vanhuksia kehotetaan pysyttelemään sisätiloissa päivän lämpimimpinä tunteina. Ja minä nautin. Lämpö tuo kuitenkin myös muutamia pikku ongelmia. Ajatus ei kulje, kun lämpötila pysyttelee päiväkausia 30 asteen yläpuolella. Venetsiassa vielä ilmankosteus pahentaa (tai parantaa, näkökulmasta riippuen) tilannetta. Eilen mittari näytti 31 astetta, mutta aamun lehden mukaan ilmankosteus saa aikaan sen, että lämpötila tuntui 36 asteelta. Olen huomannut, että minulla on oikeasti kuuma vasta siinä vaiheessa, kun täällä on afa (kuuma, painostava ilma; joku fiksumpi voisi selittää paremmin, mitä sillä tarkoitetaan). Muuten voi hyvinkin olla 30 astetta ja silti harkitsen ottavani illalla pitkähihaisen mukaan.

Lämpötilat pysyvät öisinkin hellelukemissa. Näin ollen talo ei viilene missään vaiheessa, vaan sisälämpötila on ympäri vuorokauden yli 30. Koska A:ta häiritsevät ulkoa kuuluvat äänet, makuuhuoneen ikkuna pysyy öisin kiinni. Ilmastointia ei ole, mutta tuuletin riittää ainakin itselleni vallan mainiosti. Oikeastaan tuulettimen ollessa päällä vedän lakanaa päälle lämmittämään.

Kuumalla suihku helpottaa, mutta hiki palaa ennen kuin saa vaatteitakaan päälle. Siinä ajassa, kun hiukset saa kiinni, valuu hiki jo noroina pitkin kasvoja. Mitä tahansa tekeekin, tulee hiki. Käsienpesun jälkeen kädet kannattaa suoraan pyyhkiä kaulaan ja käsivarsiin. Erityisen hyvää tekee kylmä vesi ranteiden sisäpinnoilla. Jostain syystä aina on sellainen tunne, että muihin kuumuus ei vaikuta lainkaan samalla tavalla. Toisen epäonnesta ei saisi iloita, mutta on jotenkin lohduttavaa huomata, että A:n paita on läpimärkä, kun itsellä vasta pukkaa lämpöä hiusrajasta. Ehkä muut kärsivätkin ihan samalla tavalla. Lisätodisteen sain eilen tavatessani meksikolaisen tytön, joka kauhisteli korkeaa lämpötilaa. Ilmeisesti tämä ei siis ole tottumuskysymys.

Lauantaina menimme rannalle, mikä tuntuikin ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Edellisestä kerrasta vesi oli lämmennyt niin paljon, että jopa minä tein kelluntaharjoituksia, eikä ollut mikään kiire pois vedestä. Aivan rannan tuntumassa vesi oli lähes polttavan kuumaa. Ilokseni huomasin, että muutos lämpötilassa ei ollut tuonut mitään eroa veden kirkkauteen. Täysin läpinäkyvää ja puhdasta.

Vaikka hikeä pukkaa, nautin lämmöstä suunnattomasti. Eilen tullessamme myöhään illalla vesibussilla kotiin seisoimme ulkona. Yleensä menemme pyynnöstäni sisään, sillä ulkona tulee kylmä, mutta nyt lämmin tuuli tuntui iholla ihanalta. Päivällä kyllä pohdin, että voisin olla 40 vuotta vanhempi. Nyt jo ostan ristikkolehtiä ja käytän kauppakärryä, mutta sitten voisin ehkä käyttää viuhkaa ja pyyhkiä hikeä kangasnenäliinalla tuntematta oloani kummalliseksi.

Kuumalla ei tee mieli syödä mitään. Tajusin juuri, etten syönyt eilen risottolounaan jälkeen mitään. Risoton syöminen oli jo niin hikistä puuhaa, etten halua kuvitellakaan lämpötiloja lieden ääressä risoton valmistuessa. Sen lisäksi, ettei lämpimiä ruokia tee mieli, ei minulle tule edes nälkä. Jos lounas on ollut edellisen päivän viimeinen ateria, on minulla yleensä aamulla tyhjän vatsan takia huono olo. Tänä aamuna ei mitään. Ehkä lämpö oli täyttänyt vatsani. Hedelmiä pitäisi kyllä kuluttaa kilokaupalla toisaalta nestetasapainon takia, toisaalta taas koska ne ovat kesällä niin herkullisia.

2 kommenttia:

Siskonen kirjoitti...

Mä oon vähän kateellinen tuosta lämmöstä, vaikka en ehkä ihan noin lämmintä kaipaisikaan. Mutta jos se 25 edes ylittyisi... Edes muutamana päivänä...

Lämpöisiä halauksia!

Tipsu kirjoitti...

Juu, en kyllä yhtään valita, vaikka hiki valuu! Onhan tätä odotettukin vuosikausia. Eiköhän sinnekin lämpimiä päiviä vielä riitä, tai muuten sun pitää tulla mua tänne moikkaamaan :) Hikisiä halauksia!