tiistai 3. heinäkuuta 2012

Kirjastoista ja kukkien kastelusta


Tänään olen taas vihdoinkin päässyt gradun kimppuun. Sisällä on edelleen 29 astetta, mutta ilma ei ole enää niin painostava, joten pää toimii taas. Ehkä työskentely alkaa hiljalleen sujua. Ärsyttää vain, kun aikaa kuluu, eikä gradu tunnu edistyvän. Kaikki tuntuu turhalta näpertämiseltä, kun työn tulokset eivät heti näy. Kai se taustatyö on silti pakko tehdä kunnolla. Pian pitäisi raahautua kirjastoihin hakemaan materiaalia. Valitettavasti se tietää matkoja myös muihin kaupunkeihin, mikä ei tunnu houkuttelevalta ajatukselta kuumalla ilmalla.

Muiden kaupunkien kirjastoihin on kuitenkin mielenkiintoista tutustua. Tähän mennessä olen Venetsiassa käynyt muutamissa kirjastoissa. Osa vastaa Suomen kirjastoja, tosin laina-asiat saattavat olla hieman monimutkaisempia. Tämä johtuu kuitenkin lähinnä siitä, ettei täällä ole käytössä mitään koko kaupungin kirjastoja kattavaa kirjastokorttisysteemiä. Näin ollen jokaiseen kirjastoon pitää olla oma korttinsa. Varmaankin tässä mielessä hankalin paikka on Venetsian tärkein kirjasto, Biblioteca Marciana. Ainakin muutama vuosi sitten sinne piti ensin tehdä kortti, joka oli voimassa vuoden loppuun asti. Sen jälkeen piti jättää kaikki tavarat lokeroon ja lähestyä sisäänkäyntiä, jossa tehtiin vielä toinen lappu, joka oli voimassa kyseisen käyntikerran ajan. En muista, olisiko näillä korteilla saanut lainata kirjoja, vai tarvittiinko niitä vain sisäänpääsyyn. Kopiokoneita sai käyttää arkisin klo 12–13, ottaen huomioon listan kriteereistä, joita kopioitavan kirjan piti vastata. Valokuvia ei saanut ottaa. Melkein alkoi ihmetyttää, ettei kirjoja tarvinnut selata sormikkaat kädessä ja muovipussit kenkien päällä.

Illalla on suunnitelmissa reissu kaupungin toiselle puolelle. C lähti muutamaksi päiväksi Pariisiin tapaamaan poikaystäväänsä, joten hän pyysi minua käymään pari kertaa kastelemassa kukkia. Mikä on viherpeukalon vastakohta? En tiedä, mutta minä olisin sellainen. Toivottavasti kasvit ovat vielä torstaina hengissä. Nyt suurin ongelmani on se, että terassille porottaa aurinko koko päivän, joten joudun käymään kastelureissulla vasta myöhään illalla. Asunto sijaitsee kaupungin toisella puolella, eivätkä ”suorat” vesibussit (eivät oikeastaan kovin suorat, mutta suoraan meiltä hänen asuntoaan lähimmäksi kulkevat) kulje kovin myöhään. Suorilla yhteyksillä matkaan menisi ovelta ovelle n. 40 minuuttia yhteen suuntaan, mutta nyt saattaa mennä hieman pidempään. Oikeastaan hankalaa tässä on vain se, että joudun odottamaan iltaa hoitaakseni asian. Päivällä voisi hyvin hoitaa muitakin asioita samalla, mutta illalla paikalle joutuu menemään pelkästään kukkien kastelua varten. Hölmöintä tässä on se, etten voi edes antaa mitään takeita kasvien henkiinjäämisestä. Toivotaan parasta!

Ei kommentteja: