keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Lauantai lähestyy…


… ja juhlajärjestelyt etenevät hiljalleen. Sillantynkää on ehkä hieman jatkettu Zatteren päästä, mutta en ole asiasta ihan varma, kun en tajunnut viime viikolla ottaa kuvaa todisteeksi. Ainakin sillan keskiosa on tuotu Zatteren puolella olevan tyngän viereen odottamaan. Veneton alueelle on luvattu lähipäiviksi sateita, mutta en aio uskoa sateiden osuvan Venetsiaan juuri lauantaina. En muista yhtäkään Redentore-juhlaa, jonka aikana olisi satanut. Muutama vuosi sitten ukkosta oli ilmassa, mutta sateet tulivat vasta juhlan loputtua.
Canale della Giudecca ja sillantyngät

Zatteren puoleinen sillantynkä ja tulevan sillan keskiosaa

Eilen haimme sekatavarakaupasta tarjoilupöydälle jalat. Olemme vuosia käyttäneet vanhaa ovea tarjoilupöytänä, mutta tänä vuonna se saa vihdoinkin tarkoitukseen tehdyt jalat. Hienommat seurueet syövät kanaalinrannassa illallista oikean pöydän ääressä, penkeillä tai tuoleilla istuen. Meidän seurueemme suhteen jo pelkkä osallistujamäärä tekee tästä vaihtoehdosta mahdottoman. Lauantaina meitä pitäisi olla 30–40 hengen joukko suhteellisen pienellä alueella, joten itse olen jo tyytyväinen, jos maasta löytyy edes takapuolenkokoinen vapaa paikka. Juhlaa varten Giudeccan saaren asukkaat rajaavat teipillä tai maalilla jo viikkoja etukäteen kanaalinrannasta sopivan alueen, jossa sitten tulevat viettämään lauantain juhlaa. Meidän seurueemme juhlii samoilla kohdin kuin viime vuonna.

Ruoka- ja juomapuolta on hoidettu siten, että jokainen seurueesta tuo mukanaan jotakin syötävää. Kyseessä on siis käytännössä nyyttäripiknik. Osanottajilta on kerätty pieni summa rahaa, joilla haemme torstaina tai perjantaina juomat ja ruokailuvälineet. Näin saamme juomat viilentymään jääkaappiin lauantaita odottamaan. En ole vielä päättänyt, mitä ruokaa tekisi. Jotakin sellaista, joka ei vaadi pitkää seisoskelua kuuman hellan ääressä. Lisäksi valmiin ruoan pitäisi säilyä hyvin huoneenlämmössä. Olen jo useammalta (mieheltä) kuullut heidän tuomistaan herkkuruoista, että ne ovat tietenkin äidin tekemiä. Voi näitä italialaisia äitiraukkoja, jotka joutuvat näillä lämpötiloilla kokkaamaan kolmikymppisille ”lapsilleen” ruokia, jotka päätyvät lopulta lasten kavereiden juhlaruoiksi. Luulin, että tämä loppuisi siihen, kun erilaiset koulun myyjäiset ovat ohi, mutta näköjään samaa taktiikkaa voi käyttää läpi elämän.

Juhla aiheuttaa muutoksia myös joukkoliikenteeseen. Viimeiset vuorot S. Zaccarian pysäkiltä kohti Giudeccan saarta lähtevät ennen puoltapäivää. Sen jälkeen saarelle pääsee vain Zatteren suunnasta ja kellonajasta riippuen vesibussin päätepysäkki on Redentore tai Palanca. Giudeccan kanaalin kautta ei siis pääse puolen päivän jälkeen enää esimerkiksi Pyhän Markuksen torille. Pyhän Markuksen torin edustalla ei kulje enää mikään vesibussi klo 21 jälkeen. Sunnuntain puolella Redentoren pysäkki on koko päivän pois käytöstä, mutta muutoin liikenne palaa suurin piirtein normaaliksi. Pysäkeille on laitettu ilmoitukset, joissa selitetään italiaksi ja englanniksi muutokset. Ainoa ongelma on, että muutosten hahmottaminen vaatii ainakin jonkinlaista reittituntemusta. Alakerran pysäkillä ilmoitus on asetettu suoraan linjakarttojen päälle, mikä ei varsinaisesti auta hahmottamista.

2 kommenttia:

Siskonen kirjoitti...

Juusto-sipulipiirakka? :)

Mä pidän peukut pystyssä, ettei siellä sada lauantaina. Otetaan vaikka tänne mieluummin se sade (sitä taitaa kuitenkin olla tulossa), mutta vastavuoroisesti joku toinen päivä siellä vois sataa ja täällä paistaa aurinko! Vaikka elokuun alussa... :)

Tipsu kirjoitti...

Tuo sadesuunnitelma kuulostaa hyvältä! Eilen illalla näytti siltä, että sataisi ja paljon. Todella kova tuuli (vähän kuin seisoisi lämmintä ilmaa puhaltavan tuulettimen edessä) ja taivas oli valkoisena salamoista, mutta ilmeisesti ukkonen pysytteli kuitenkin kauempana. Ainakaan sateesta ei näkynyt aamulla merkkiäkään. Tuuli puhalsi kuitenkin kuumimman ilman pois, sillä asteita on enää alle 30.

Piirakka taitaa kyllä olla paras vaihtoehto. Ei huvittaisi käyttää aikaa mokkapalojen tekoon (varsinkin, kun haluan tehdä ne samana päivänä), sitä paitsi kuumalla ilmalla niiden syönti ilman käsienpesumahdollisuutta ei kuulosta kovin kätevältä. Pitää vielä harkita.