keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Paikallisuutisia: turistit gondolivarkaissa


Luen päivittäin Il Gazzettino -nimistä lehteä. En pidä sen laatua kovinkaan korkeana, eikä se varsinkaan ole kovin neutraali tai objektiivinen, tosin en tiedä, onko Italiassa sellaisia lainkaan. Kyseessä on kuitenkin erityisesti Koillis-Italiaan keskittyvä lehti, josta puolet käsittelee Venetsian ja lähiympäristön paikallisuutisia. Koska Venetsiassa ei yleensä hirveästi mitään tapahdu, löytyy lehdestä ne pienimmätkin paikallisuutiset, joita ei ikinä julkaistaisi missään muussa lehdessä. Ajattelin jakaa blogissa paikallisuutisten parhaita paloja (mahdollisesti pienen, hyvin subjektiivisen kommentoinnin kera) erityisesti silloin, kun kyseessä on jokin hyvin paikallinen ilmiö tai joka tapauksessa muun inspiraation puutteessa.

Tähän uutiseen törmäsin eilen illalla television paikallisuutisissa. Valitettavasti tilanteesta ei ollut videokuvaa, mutta tänäisessä lehdessä asiaa käsiteltiin vielä tarkemmin. Toissayönä kello kahden aikaan kaksi amerikkalaisturistia halusi palata illanvietosta Rialton sillan kupeesta hotellilleen Giudeccan saarelle gondolilla. Heidän tarkoituksenaan ei kuitenkaan ollut pyytää normaalia gondolikyytiä vaan he halusivat ihan itse soutaa gondolin hotellille. Parivaljakko ei kuitenkaan päässyt pitkälle, sillä he ensin lähes törmäsivät vesibussiin, minkä jälkeen virkavalta pysäytti heidät. Tai siis gondolin, sillä toinen miehistä kyllä pääsi poliisiveneen kannen kautta juosten kujia pitkin karkuun. Toinen miehistä sen sijaan jäi kiinni ja pääsi selittämään poliiseille tekosiaan. Gondolin omistaja teki varkaudesta rikosilmoituksen.

Mitä tähän sanoisi. Hotellivalinnasta päätellen pojilla ei varmaankaan ollut puutetta pikkurahasta, joten vaikka vesibusseilla ei pääsisikään perille (todellisuudessa saarelle pääsee vesibussilla läpi yön), olisivat he voineet ottaa vaikka taksin. Kyseessä ei siis todellakaan ollut mikään hätätilanne. Tilanteessa olisi voinut käydä huomattavasti pahemmin, sillä vaikka gondolit soljuvat sulavasti veden päällä, saattavat ne painon kasaantuessa tiettyyn paikkaan myös kaatua. Tämä olisi siis voinut aiheuttaa pojille vaaratilanteen (epäilen, että heille olisi ihan selvin päin gondolin varastaminen tullut mieleen). En myöskään usko, että pojat olisivat ikinä päässeet perille, sillä vaikka he olisivat osanneet gondolia ohjata (mikä ei kuitenkaan taida olla mikään ihan helpoin taito), olisi heidän perille päästäkseen pitänyt soutaa todella pitkään ja lopuksi vielä ylittää Giudeccan kanaali, joka ei ole tyyntä nähnytkään. En osaa sanoa, uppoaako kaatunut gondoli kovin helposti, mutta todennäköisesti se olisi kärsinyt (ellei kärsinyt nyt jo) ainakin jonkinlaisia vahinkoja. Gondolit tehdään käsityönä ja niillä on hintaa sen verran, että ne yleensä siirtyvät isältä pojalle. En tiedä, olisivatko poikien taskurahat riittäneet suurempien vahinkojen korvaamiseen, mutta ehkäpä vanhemmat olisivat huolehtineet asiasta. Miten se olikaan: ”pojat ovat poikia”.

Ei kommentteja: