lauantai 14. heinäkuuta 2012

Festa del Redentore


Tänään palkitaan taas vuoden odotus ja vietetään ”Vapahtajan juhlaa”. Juhlan juuret ovat 1500-luvulla, jolloin Venetsiassa riehui kahden vuoden ajan rutto (1575–1577), joka tappoi kolmanneksen Venetsian silloisesta väestöstä. Venetsialaiset rukoilivat Vapahtajaa ja lupasivat rakentaa hänen kunniakseen kirkon, mikäli pelastuisivat rutolta. Lupaus pidettiin ja Giudeccan saarelle rakennettiin Vapahtajan, Redentoren, kirkko (Chiesa del Santissimo Redentore). Rutosta vapautumisen juhlaa vietetään heinäkuun kolmantena sunnuntaina, mutta juhlinta aloitetaan jo edeltävänä lauantaina.

Zatteren rantakadulta on rakennettu veneiden varaan silta Redentoren kirkolle. Silta avataan klo 19, jolloin Giudeccan kanaalin pääsee ylittämään kävellen. Giudeccan puolella kanaalia reunustava katu alkaa täyttyä pöydistä ja ihmisistä. Veneet alkavat hiljalleen kerääntyä paikalle. Tänä vuonna on herättänyt ärtymystä säästösyistä tehty päätös lyhentää ilotulituksia, jotka kestävät tänä iltana ”vain” puoli tuntia. Tätäkin enemmän on raivostuttanut päätös siitä, että tavaran kuljetukseen tarkoitettuja veneitä ei saa käyttää ihmisten kuljettamiseen. Tällaista tarkoitusta varten rekisteröidyissä veneissä saa olla turvallisuussyistä vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan (ilmeisesti 5 tai 6), mutta Redentoren kunniaksi viranomaiset ovat yhden päivän aikana sulkeneet silmän jos toisenkin. Näin suuretkin seurueet ovat voineet viettää juhlaa yhdessä veneessä. Tänä vuonna on kuitenkin puhuttu siitä, että säännöistä pidetään kiinni ja laittomuuksista sakotetaan. Saa nähdä, kuinka todellisuudessa käy, mutta tämä on varmasti vähentänyt runsaasti veneissä juhlijoita.
Veneet alkoivat kerääntyä paikalle jo aamusta
 
Meillä on jääkaappi täynnä juomia ja pari pöytää on jo viety rantakadulle odottamaan. Tunnin päästä seurueemme pitäisi kokoontua, sillä arvelimme kuuden olevan sopiva aika, jottei kukaan yritä viedä varaamaamme paikkaa. Illaksi on luvassa ruokaa, juomaa ja hyvää seuraa. Ilotulitteet on jo siirretty poliisisaattueessa omille paikoilleen odottamaan illan huipennusta klo 23.30–00.01. 

Osa ilotulitteista valmiina iltaa varten

Giudeccan nuoriso virkistäytyy parhaillaan kanaalin ei-niin-puhtaassa vedessä. Avoimista ikkunoista kuuluu vain loiske, kun he hyppivät rannasta veteen kukin tyylillään. Kerran vuodessa tätäkin näkee. Toivottavasti peseytyvät ennen illallista, sillä kanaalien vesi ei oikeasti ole puhdasta…

4 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Kivalta kuulostaa tuo juhla. Mà rakastan kaikkia kylàjuhlia...tai noh, tuohan on oikein kaupunkijuhla, mutta siis nàità tàllaisia juhlia, kun syy juhlaan keksitààn vàhàn vàkisinkin. Suomessakin on niin monet juhlanaiheiset tapahtumat sivuutettu ihan normaalina pàivànà. Suomalaisilla on kyllà oppimista Italalaisilta nàiden juhlien teoissa...

Tipsu kirjoitti...

Erityisesti kesäisin Venetsiassa (ja lähiympäristössä) voi käydä vaikka viikoittain eri kyläjuhlissa. Katolisilla taitaa olla niin paljon pyhimyksiä, että kyllä jokaiselle kyläjuhlalle saa vaikka sitä kautta hyvän syyn :) En tiedä teidän kylänne suojeluspyhimystä, mutta venetsialaisilla on siinä mielessä huono tuuri, että Pyhän Markuksen päivä osuu yhteen Festa della liberazionen kanssa, joten ylimääräistä vapaapäivää ei siitä tule. Taidetaan sitten kesäisin ottaa vahinko takaisin erilaisten juhlien muodossa.

Ciacy kirjoitti...

Meillà oman kylàn pyhimyksen juhla on heinàkuussa. Teinkin siità just viimekuussa postauksen http://ciacyinitalia.blogspot.it/2012/08/san-leone-ix.html
Ei satu muita juhlia meillà onnex samalle pàivàlle, mutta viimeksi tuo pàivà sattui olemaan sunnuntai, joten se siità vapaapàivàstà.

Tipsu kirjoitti...

Noh, nyt on sitten taas monta vuotta edessä ennen kuin juhla osuu jälleen sunnuntaille :)