lauantai 2. helmikuuta 2013

Carnevale 2013 - Festa delle Marie

Tämän vuoden karnevaalien varsinaisia avajaisia oli tarkoitus viettää tänään. Tänäiseen ohjelmaan kuului esimerkiksi se tapahtuma, jota itse odotin ehkä eniten: Marioiden juhla. Ilma on kuitenkin sateinen ja sumuinen, joten tapahtuma on siirretty huomiselle.

Festa delle Marie, Marioiden juhla, juontaa juurensa 800-luvulle. Vanhan tradition mukaan vuosittain valittiin 12 kaunista, mutta köyhistä oloista tulevaa nuorta naista. Valtion päämies, doge, maksoi näiden neitojen myötäjäiset jalokivien muodossa, mikä auttoi tyttöjä pääsemään "parempiin" naimisiin. Nykyään tätä traditiota muistetaan Marioiden juhlassa. Venetsian kunnan alueelta valitaan 12 nuorta naista, joiden joukosta valitaan lopulta vuoden maria. Kyseessä ovat nykyään enemmänkin missikisat. Syy siihen, että odotin tätä tapahtumaa oli se, että olen nähnyt "marioiden esittelyn" muistaakseni vain kerran, ja silloinkin vahingossa. Karnevaalien avajaisissa marioiden kulkue lähtee San Pietro di Castellosta klo 14 saapuen Pyhän Markuksen torille klo 16. Mariat on asianmukaisesti puettu upeisiin vanhan ajan vaatteisiin ja gondolieerit kantavat heitä pyöreillä "tarjottimilla". Todellisuudessa kantajista kahdeksan on gondolieereja ja loput 40 on haalittu muista, mahdollisesti venetsialaisista, nuorista miehistä.

Kulkue on kaunista katsottavaa, kun mariat kannetaan jonossa kaupungin pääaukiolle. Missikisoille tyypillisesti naisen esineellistämisestähän ei pääse mihinkään, tuo tarjottimella kanto kun vielä alleviivaa tätä puolta. Monelle venetsialaiselle tytölle mariaksi pääsy on kuitenkin suuri unelma. Onhan sekin tapa edustaa omaa kaupunkiaan. Marioiden "missikiertue" jatkuu vielä reilun viikon, kunnes vuoden maria valitaan 11. helmikuuta. Vuoden maria esittää pääosaa seuraavan vuoden karnevaalien avajaisissa. Marioiden esittelyä seuraavana päivänä järjestetään nimittäin volo dell'angelo, enkelin lento. Tämän vuoden enkelinä esiintyy viime vuoden maria.

Tänä vuonna en oikein tiedä, miten juhla onnistuu, sillä tänään marioita ei esitellä kaupungille huonon sään takia. Valinta on kyllä mielestäni ihan perusteltu, sillä katsojia olisi todennäköisesti vähän, eivätkä sateenvarjoilla suojatut mariat ja sateen pilaamat mekot olisi ehkä niin kaunista katsottavaa. Volo dell'angelo pitäisi järjestää huomenna klo 12 ja tämän vuoden marioiden oli tarkoitus olla katsomassa tapahtumaa, joten todennäköisesti heidän kulkueensa lähtee huomenna liikkeelle jo aamusta. Toivottavasti ehdin paikalle kameran kera, jotta saisin tännekin muutaman kuvan tapahtumasta. Reissu voi kyllä olla tältä kannalta turha, sillä aukio on yleensä niin täynnä kiinnostuneita, että kuvia voi olla vaikea saada.

Ei kommentteja: