sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Carnevale 2013 - Volo dell'Angelo

Yksi Venetsian karnevaalien odotetuimmista tapahtumista on Volo dell'Angelo, "enkelin lento". Perinteen aloitti 1500-luvulla turkkilainen akrobaatti, joka käveli veneestä Pyhän Markuksen kellotornin yläosaan  pingoitettua nuoraa pitkin ylös laskeutuen sen jälkeen toista nuoraa pitkin Dogen palatsin parvelle dogea tervehtimään. Taidonnäyte sai niin suurta ihastusta aikaan, että tämä tapahtuma alkoi toistua karnevaalien aikaan erilaisin variaatioin. Aluksi tapahtumaa kutsuttiin ensimmäisen akrobaatin mukaan "turkkilaisen lennoksi" (Volo del turco), kunnes se useaksi peräkkäiseksi vuodeksi muutti muotoaan siten, että siivin varustettu akrobaatti laskeutui kellotornista liukuen köyteen kiinnitettyjen renkaiden varassa, jolloin se sai nimityksen Volo dell'angelo.

Tapahtuma koki suuren takaiskun 1700-luvulla, kun eräs epäonninen akrobaatti putosi nuoralta maahan kauhistuneiden katsojien keskelle. Tämän jälkeen akrobaatit korvattiin puisella kyyhkysellä, joka sopivalla etäisyydellä kellotornista avautui vatsasta levittäen allensa konfettisateen. A muistaa lapsuudestaan juuri tämän puisen kyyhkysen, kun taas itse olen nähnyt vain "enkeleitä".
Kellon tullessa kaksitoista kellotornin marangona-kello* löi. Täysi Pyhän Markuksen aukio hiljeni kuuntelemaan kellon lyöntejä, ja niiden jälkeen tämän vuoden enkeli, viime vuoden maria Marta Finotto, lähti laskeutumaan kohti Ala napoleonican edessä olevaa lavaa ja "dogea".
Enkeli laskeutui hiljalleen kohti lavaa, jossa hän pääsi tervehtimään "dogea" ja tämän vuoden maria-ehdokkaita. Sen jälkeen oli pitkän kuvaussession aika ja aukio alkoi hiljaa tyhjentyä. Me emme tänä vuonna ehtineet katsomaan marioiden kulkuetta, sillä se järjestettiin tänään niin aikaisin, että päätimme mielummin jatkaa unia. Ensi vuonna sitten.
Tasan näin lähelle pääsin tämän vuoden marioita. Todellisuudessa minua kiinnosti vain itse kulkueen näkeminen.
Päivämme jatkui upeassa auringonpaisteessa erilaisia asuja katsoen ja Venetsiaa kierrellen. Asuista tulen laittamaan tulevina päivinä kuvia tännekin. Eilinen vaakatasossa tuleva sade ja sumuinen sää sai mielen apeaksi, mutta tänään sai kyllä auringosta nauttia sitäkin enemmän. Tämä oli hyvä alku karnevaaleille.
Coriandoli
* Marangona on Pyhän Markuksen kellotornin pääkello. Se on kellotornin vanhin ja ainoa, joka selvisi ehjänä kellotornin romahduksesta vuonna 1902. Aikoinaan sitä käytettiin ilmoittamaan Arsenalen telakan työpäivän alusta ja lopusta. Kello soi aamuisin siten, että työntekijät kuullessaan kellon soivan lähtivät kotoaan ehtien juuri oikeaan aikaan töihin. Kun Venetsia hiljenee yöllä ja kello tulee kaksitoista, voi kuulla kumisevan kellon soinnin. Se on marangona.

Ei kommentteja: