torstai 15. marraskuuta 2012

Tulvista ja orastavasta flunssasta

Ajattelin nyt vielä ihan erikseen mainita, että se vesi sitten laski jo! Saappaita ei tarvita! Kadut eivät tulvi! Tänne blogiin on viimeisen vuorokauden aikana eksytty lähinnä hakusanoilla Venetsia ja tulva. Hieman osoittaisin syyttävän sormeni tästä hysteriasta myös Suomen tiedotusvälineitä kohti. Viimeksi näin siskoni vinkistä erään säätiedotuksen, jossa näytettiin kuvaa tulvivasta Venetsiasta. Voi Pekka, minkä teit! En ehkä ollut se tarkin oppilas maantiedon tunneilla, mutta itselleni lauseesta "Tuo tulvakausi on jatkunut kohtalaisen... yhtä pahana jo lokakuusta lähtien" tulee ensimmäiseksi mieleen, että Venetsia olisi ollut lokakuusta alkaen jatkuvasti veden alla. Kun tuohon vielä lisätään kuvat takapuoleen asti ulottuvasta vedestä, niin ei ihmekään, että asiasta huolestutaan.

Niin, maantiedon tunteihin siis liittyi se, että en kyllä tiennyt (tai muistanut sieltä maantiedon tunneilta) ennen Venetsiaan muuttoa, että vesi todella nousee ja laskee kaksi kertaa vuorokaudessa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että vesi on korkeimmillaan kaksi kertaa vuorokaudessa, mutta myös alimmillaan kaksi kertaa vuorokaudessa. Näin ollen jos korkein hetki on klo 8 aamulla, niin seuraavaa korkeaa hetkeä voidaan odottaa illalla samoihin aikoihin. Toisaalta se myös tarkoittaa sitä, että klo 14 ja klo 2 yöllä vesi on alimmillaan. Koska se vesi ei kuitenkaan ihan salamana putoa sinne pohjalukemiin, niin silloinhan se laskee jatkuvasti noiden väliin jäävien kuuden tunnin ajan. Tästä taas päästään siihen, että jos kyseessä on korkea vedenkorkeus, niin voidaan laskea tunti ennen ja tunti jälkeen tuon maksimikohdan, jolloin vettä saattaa olla kadulla. Esimerkiksi, jos korkein piikki on tuo klo 8 aamulla ja jos on pakko lähteä kadulle aamusta, niin klo 7-9 kannattaa laittaa saappaat jalkaan. Muussa tapauksessa saappaita ei todennäköisesti edes tarvitse (tietysti hieman lukemista riippuen). Tämä siis on yleensä tilanne, joten syytä huoleen ei liikkumisen kannalta ole.

Hieman asioita sekoitti tuo marraskuun ensimmäisen acqua alta, joka pysyi korkeana (yli 110cm) noin 15 tunnin ajan. Jotta asiat saadaan oikeisiin mittasuhteisiin, voidaan myös kertoa, että näin oli käynyt viimeksi vuonna 1966, jolloin historian korkein acqua alta yllätti venetsialaiset. Ei mikään kiva juttu, mutta on tässä aika monta vuotta menty välissä noilla parin tunnin saapasteluilla, joten aika hyvin voi luottaa siihen, että se vesi laskee niin kuin on noussutkin.

Tämän hetken ennusteen mukaan tänä viikonloppuna ei saappaita tarvitse edes harkita. Korkeimmat lukemat ovat perjantaille 60 ja 75, lauantaille 60 ja 65 ja sunnuntaille 60 ja 60. Alimmat lukemat taas ovat perjantain 20 ja -30, lauantain 25 ja -20 ja sunnuntaiaamun 30. Käytännössä vettä alkaa näkyä kaduilla (ja tässä siis puhutaan senteistä kaduilla, ei siitä takapuoleen ylettyvästä vedestä) noin metristä alkaen. Jos tarkkoja ollaan, niin veden ollessa metrin korkeudella, kaupungin pinta-alasta 5% on veden alla (ja puhun edelleen senteistä, vähän kuin olisi satanut kovasti). Sitä voi jokainen miettiä, että millä todennäköisyydellä se oma reitti kulkee juuri tämän 5% kautta. Hyvä on tietää, että Pyhän Markuksen tori on Venetsian matalimpia alueita, joten se on acqua alta -bongareille hyvää aluetta. Tämän viikonlopun lukemilla vesi ei nouse edes sinne.

No niin, toivottavasti tästä on jollekin epätietoiselle apua. Vastaan kyllä mielelläni kysymyksiin, jos sellaisia tulee mieleen. Tai ehkä tämän hysteriaärsytyksen laskeuduttua kirjoitan vielä hieman rauhallisemmin aiheesta. 

Sunnuntaiselle kävelylle olin pukeutunut aivan liikaa, joten oli pakko ottaa kaulahuivi pois kaulasta. Virhe! Mikähän siinäkin on, että syyskuun ja kesäkuun välillä kaulahuivia ei voi poistaa edes viideksi minuutiksi, jollei halua kurkkukipua. Tässä on nyt koko viikko nihkeilty välillä aran kurkun kanssa. Riittävällä määrällä teetä tämä kyllä toivottavasti hoituu. Tiistaina olo oli pahimmillaan, kurkun lisäksi lihaksia kolotti. A lopetti työpäivänsä San Marcon alueella ja palasi kotiin pienen paperipussin kanssa. Sieltä paljastui tämä:
<3

4 kommenttia:

Sisko kirjoitti...

Nam! Hyvältä se näyttää!

Ei sua varmaan haittaakaan, vaikka saisit käyttää niitä sun supersaappaita. ;) Mä lähettelen taas linkkejä, kun bongaan uusia juttuja.

Tipsu kirjoitti...

Maistat sitten joulukuussa. Hyvältä nimittäin myös maistuu :P

Supersaappaissa ei harmita koskaan. Kaapin kätköistä löytyi myös toinen pari saappaita, paria numeroa liian isot tosin, mutta villasukkien kera menevät tarvittaessa ja ylettyvät paria senttiä korkeammalle.

Anonyymi kirjoitti...

Lähden 19.11. Italiaan ja tulen 21.11. päiväseltään Venetsiaan. Nuo HS:n tulvauutiset ovat hermostuttaneet. Tämä blogi rauhoitti.
Kysymys: Millainen päällystakki Venetsiassa ja Firenzessä tähän vuoden aikaan on paras?

Terveisin Elssi

Tipsu kirjoitti...

Hei Elssi,

keskiviikoksikaan ei ole luvattu vedennousua, joten voit tulla Venetsiaan rauhallisin mielin ja kuivin jaloin.

Itse käytän samoja täällä samoja vaatteita kuin käyttäisin Suomessa, joten villakangastakki on ollut käytössä jo hyvän aikaa. Asteet pyörivät siinä kymmenen tietämillä, päivällä lämpimämpää ja yöllä viileämpää. Kauniina päivänä aurinko lämmittää mukavasti, mutta ainakin Venetsiassa ilmankosteus tekee ilmasta kylmän tuntuisen erityisesti auringon laskettua.