keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Festa della Madonna della SaluteMarraskuun 21. juhlitaan Venetsiassa vuosien 1630–1631 rutosta vapautumisen juhlaa. Vuonna 1630 mantovalaiset suurlähettiläät toivat Pohjois-Italiassa riehuvan ruton Venetsiaan. Samana vuonna tilanteen ollessa pahimmillaan venetsialaiset rukoilivat Neitsyt Mariaa ja valtion päämies, doge, lupasi rakennuttaa kirkon, jos kaupunki rutosta selviäisi. Pian rutto alkoikin heiketä, ja Baldassare Longhenan suunnitteleman barokkikirkon rakennustyöt alkoivat. Santa Maria della Saluten kirkko valmistui lopulta vuonna 1687.


Vuosittainen juhla on varmaankin venetsialaisista uskonnollisista juhlista tärkein. Canal Granden ylitse rakennetaan väliaikainen silta (joka on muuten heinäkuista Redentoren juhlaa varten rakennettavan sillan keskiosa), jota pitkin venetsialaiset pääsevät kulkemaan San Marcon kaupunginosasta Saluten kirkkoon. Tämän päivän aikana koko Dorsoduron kaupungiosa elävöityy tuhansien kaupunkilaisten vaeltaessa kirkkoa kohti. Kirkko on (ainakin tänä vuonna) auki klo 5.50–22.15 ja messuja järjestetään tasatunnein klo 6-20.
Juhlaa varten myös kirkon pääovet ovat auki, kun normaalisti sisään pääsee pienemmästä sivuovesta. Pääalttarin Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi saavat kultakoristeet ja kirkon pyöreä keskiosakin täyttyy ihmisistä. Messun jälkeen alttarin taakse pääsee ihailemaan Neitsyt Mariaa ja jättämään lahjoituksia. Alttarin takaa tie vie sakastiin, jossa on upea Tintoretton maalaus, Kaanaan häät. Maalauksen vasemmassa laidassa oleva pöytä näyttää tulevan katsojaa kohti, katsoi taulua mistä kulmasta tahansa.

Tapana on ostaa kynttilöitä kirkon ulkopuolella olevista kojuista (kirkossa kynttilöitä oli myynnissä vielä pari päivää sitten, mutta tänään ne olivat tainneet jo loppua) ja sytyttää ne läheisten terveyttä rukoillen.
Kirkossa käynnin jälkeen matka jatkuu kohti muita kojuja, joista voi ostaa erilaisia makeisia, hattaraa ja päivään kuuluvia littania ”munkkeja” (frittella). Päivän tyypillinen ruoka on castradina, oinaasta (näin wikipedian mukaan, siis kuohitusta miespuolisesta lampaasta) tehty keitto. Perinne on lähtöisin siitä, että viimeinen laiva, joka Venetsiaan pääsi ennen kaupungin päätymistä karanteeniin, toi rahtinaan kaupunkiin juuri pässin lihaa.


Saluten päivä on suurelle osalle venetsialaisia vapaapäivä, joten virastot ovat yleensä kiinni. Itse kirkko on suosikkikirkkoni Venetsiassa ja sinne on aina vapaa pääsy.

Ei kommentteja: