perjantai 15. kesäkuuta 2012

Venetsian äänet


Sitä olettaisi, että autottomassa kaupungissa olisi muita kaupunkeja hiljaisempaa. Huomasin eräänä päivänä, että olohuoneen ikkunat sulkevat ylimääräiset äänet yllättävän hyvin ulos. Avasin ikkunat puolenpäivän aikaan samalla hetkellä, kun molempiin suuntiin kulkevat vesibussit lähtivät pysäkeiltään. Vesibussien moottorit jytkyttivät, ihmiset purkautuivat pysäkeiltä toisilleen huudellen (italialaisethan eivät varsinaisesti ole tunnettuja hiljaisuudestaan), pysäkkien ketjut narisivat ja pysäkit kolisivat laituria vasten, koirat haukkuivat, kauempaa kuului veneiden ääniä, aallot loiskuivat rantaan. Suorastaan hätkähdin eroa suljettujen ikkunoiden takana vallitsevaan hiljaisuuteen.

Makuuhuoneen ikkuna avautuu pienen kujan puolelle. Aiempina kesinä naapuruston vanhemmat rouvat viettivät alkuiltaa kujalle raahatulla penkillä, sillä aurinko porottaa koko iltapäivän kanaalia reunustavalle kadulle. Vaatteita vaihtaessa saattoi avoimesta ikkunasta kuunnella rouvien keskustelua päivän tapahtumista. Kertomukset keskeytyivät tuttujen tervehtimisen ajaksi joka kerta, kun vesibussi päästi matkustajia ulos. Murre elää Venetsiassa vahvana ja avoimesta ikkunasta saattoi harjoitella kuullunymmärrystä, italiaa sieltä ei nimittäin kuulunut lainkaan. Kuulemma eräs vanhempi rouva käytti erityisen mieluusti paikkaa seurusteluun, mutta hän on jo poistunut keskuudestamme. Saa nähdä, jatkavatko muut perinnettä ilmojen lämmetessä.

Kunta määräsi viime vuonna Campo Santa Margheritan baarit sulkemaan ovensa puoleen yöhön mennessä. Aukio on yksi Venetsian suosituimmista illanviettopaikoista, mutta lisäksi harvoja paikkoja, joissa pyörii paikallista väkeä aamusta iltaan. Aukiolla voi tehdä ostoksia, päivisin siellä leikkivät lapset, kun taas alkuillasta ihmiset kokoontuvat aperitiiville. Aukiota reunustavien talojen asukkaat olivat kuitenkin valittaneet öisestä metelistä, joten baarit määrättiin sulkemaan ovensa kahta tuntia normaalia aiemmin. Nyt kunnan päätös pyörrettiin valtiotason ratkaisulla, sillä sen katsottiin aiheuttavan huomattavia tappioita alueen ravitsemusliikkeille. En lainkaan ihmettele tätä päätöstä, sillä heti aukion ulkopuolella sijaitsevat baarit saivat edelleen pitää ovensa auki kahteen asti.

Tiheästi rakennettuun kaupunkiin on vaikea sijoittaa baareja alueille, joilla ne eivät häiritsisi asukkaita. Olisi helppo sanoa, että asukkaat voivat vapaasti muuttaa hiljaisemmille alueille, jos melu häiritsee. Moni kuitenkin asuu mahdollisesti suvun omistuksessa vuosikymmeniä (ellei vuosisatoja) olleissa asunnoissa, jolloin muuttaminen ei ole niin yksinkertaista. Toisaalta esimerkiksi Santa Margheritan alue on sijainniltaan niin kätevä, ettei sieltä moni muutenkaan haluaisi muuttaa pois. Baarien sulkemisajan aikaistaminen yhdellä alueella aiheuttaisi kuitenkin helposti sen, että samaa vaadittaisiin myös muilla alueilla. Tämä taas johtaisi siihen, ettei Venetsiassa olisi enää mahdollista jatkaa illallisen jälkeen lasilliselle. Kaupunki ei tälläkään hetkellä ole varsinaisesti tunnettu vilkkaasta yöelämästä, mutta tällainen muutos olisi raskas isku kaupungin elävyydelle.

Jos osaa etsiä oikeita paikkoja, voi Venetsiasta löytää myös hiljaisuutta. Enkä nyt tarkoita kirkoissa hiljentymistä, vaikka sekin on tietysti vaihtoehto, jos korvia alkaa särkeä. Silloin kannattaa etsiä hieman pienempi ja vähemmän tunnettu kirkko, jottei joudu hiljaisuuden sijaan kuuntelemaan kameroiden räpsimistä. Venetsia on täynnä pieniä kujia, joita pitkin pääsee alueille, jotka ovat kaukana suurista kulkuväylistä. Siellä voi hiljaisuuden lisäksi nauttia rauhasta ja ottaa vaikka kerrankin valokuvia, joissa näkyy pelkästään maisema ilman ylimääräisiä ihmisiä. Erityisen hiljaisia hetkiä ovat talviyöt, kun ihmiset ovat nukkumassa, eikä kaduilla näy muutenkaan niin paljon liikettä. Joillekin juuri nämä hetket ovat Venetsiassa kauneimpia: autio, sumuisen harmahtava kaupunki. Itse taas pidän lämmöstä, joten parhaita hetkiä ovat ne, jolloin rannalla voi grillautua kunnolla tai ne kesäyöt, jolloin ei tarvitse kantaa pitkähihaista mukana. Ensimmäisessä vaihtoehdossa voi nauttia pelkistä aaltojen äänistä, kunhan rannan osaa valita oikein. Toisessa taas saa nauttia ympäröivien ihmisten äänistä.

Ei kommentteja: