torstai 28. kesäkuuta 2012

Venetsiaan saapuminen


Venetsiaan voi tulla lentäen, junalla, bussilla tai laivalla. Alla näkyvät hinnat ja aikataulut ovat voimassa tätä kirjoittaessa, mutta ne kannattaa tarkistaa vielä tullessa.

Lentäen

Venetsian lentokenttä (Marco Polo, VCE) sijaitsee Tesseran alueella mantereen puolella. Sieltä on hyvät yhteydet Venetsian historialliseen keskustaan ja vaihtoehtojakin on useampia. Itse käytän yleensä ACTV:n bussia nro 5, joka kulkee päivällä vartin välein (lähdöt sekä lentokentältä että historiallisesta keskustasta minuutein 10, 25, 40, 55) ja aikaisin aamulla ja myöhään illalla puolen tunnin välein (lähdöt 10 ja 40). Matka kestää noin 20 minuuttia, mutta ruuhka-aikaan on parempi varata runsaammin aikaa. Linjan päätepysäkit ovat historiallisessa keskustassa (Piazzale Roma) ja lentokentällä (aeroporto). Lisäksi myös ATVO:lta löytyy Venetsian ja lentokentän väliä kulkeva bussi. Liput maksavat 6 euroa per suunta molemmilla yhtiöillä, mutta kannattaa muistaa, että yhden yhtiön liput eivät käy toisen busseihin.

 Edit 12.5.2013: katso muuttuneet aikataulut täältä.

Lentokentältä pääsee historialliseen keskustaan myös vesiteitse Alilagunalla. Lippujen hinnat vaihtelevat 8-15 euron välillä riippuen määränpäästä. Matka lentokentältä historialliseen keskustaan maksaa 15 euroa. Linjoja on yhteensä viisi, joista historialliseen keskustaan tulevat sininen (linea blu) ja oranssi (linea arancio) linja, joiden matka-aika lentokentältä esimerkiksi Pyhän Markuksen torin alueelle on noin 1 h 15 min -1 h 30 min.

Lisäksi lentokentältä pääsee Venetsiaan tietysti taksilla. Vaihtoehtoja on kaksi, joko vesitaksi tai tavallinen taksi. Vesitaksilla pääsee Venetsiassa haluamalleen paikalle, mutta hinnat ovat hyvin korkeat. Tavallisella taksilla pääsee historialliseen keskustaan Piazzale Roman bussiasemalle. Hinnoista kannattaa kysyä etukäteen, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Venetsiaan voi lentää myös Trevison lentokentän (Antonio Canova, TSF) kautta. Esimerkiksi Ryanair lentää Trevisoon. Kätevin tapa on varmasti tulla Ryanairin lentokenttäbussilla Venetsiaan (matka kestää 1 h 10 min ja maksaa 5 euroa). Muussa tapauksessa kentältä pääsee esimerkiksi paikallisbussilla Trevison rautatieasemalle ja sieltä junalla Venetsiaan.

Junalla

Venetsiaan pääsee useista kaupungeista kätevästi myös junalla. Tässä tapauksessa kannattaa huomioida, että Venetsian historiallisen keskustan aseman nimi on Venezia S.Lucia. Sen sijaan Venezia Mestre on mantereen puolella. Jos siis jää vahingossa Mestressä (tai jos juna ei tule Santa Lucian asemalle asti), joutuu siellä vaihtamaan toiseen junaan tai bussiin päästäkseen historialliseen keskustaan. Junalla tullessa kannattaa siis istua rauhassa paikoillaan. Santa Lucia on aina junan viimeinen pysäkki, joten siitä ei voi ajaa ohi, ja toisaalta neljän kilometrin veden ylitystä sillan päällä on vaikea olla huomaamatta.

Linja-autolla

Venetsiaan voi myös tulla linja-autolla. Historiallisen keskustan linja-autoasema on nimeltään Piazzale Roma. Kaikki pitkän matkan bussit eivät kuitenkaan tule tänne, sillä alueen liikenteen sujuvuutta pyritään parantamaan. Tarkemmin ajateltuna en ole varma, tuleeko pitkän matkan busseja enää lainkaan Piazzale Roman pysäkille. Lähikaupungeista busseilla pääsee kuitenkin tänne. Suuri osa pitkän matkan busseista pysähtyy joko Tronchetton saarella, jolta pääsee pois joko vesibussilla tai people mover -nimisellä, metron ja yksiraiteisen välimuodolla (lippu maksaa euron ja sillä pääsee Piazzale Roman linja-autoasemalle), tai Mestressä, josta voi tulla toisella bussilla tai junalla historialliseen keskustaan.

Laivalla

Laivalla Venetsiaan voi tulla esimerkiksi Kroatian rannikolta tai risteilyn yhteydessä. Yleensä nämä alukset päästävät matkustajat ulos Venetsian satamassa, josta pääsee esimerkiksi yllä mainitulla people moverilla historialliseen keskustaan. Kävellenkin pääsee perille, mutta matkaa on sen verran, että jotakin kulkuneuvoa kannattaa harkita.

Ei kommentteja: