maanantai 24. kesäkuuta 2013

Täällä ollaan

Onpas taas tullut pitkä tauko tähän kirjoittamiseen, enkä nytkään jaksa oikein keskittyä. Täällä on nautittu vihdoinkin saapuneista lämpimistä ilmoista rannalla, tai sitten kärsitty vihdoinkin saapuneista lämpimistä ilmoista töissä. En muista, milloin ihoni olisi ollut yhtä tumma kuin nyt. Eri ulkoilukerroilta kerätyt erimuotoiset pallot ja raidat ovat hiljalleen muuttuneet tasaisemmaksi rusketukseksi. Ehkä se on kesän lopussa jo ihan oikeasti tasainen.

Lämpötilojen noustessa yli kolmenkymmenen saimme luvan olla töissä ilman jakkua. Aika suuri helpotus, vaikka hiki alkaa virrata jo ennen kuin pääsee töihin saakka. Olen törmännyt kummalliseen ongelmaan. Lyhythihaiset, valkoiset kauluspaidat vaikuttavat olevan katoava luonnonvara. Miehille löytyy helposti kaikenlaisia kauluspaitoja, mutta naisten valkoiset kauluspaidat ovatkin hankalampi tapaus. Lähimmäksi pääsin sovittamalla 14-vuotiaille tytöille tehtyä paitaa, mutta se ei kuitenkaan istunut hyvin. Operaatio kauluspaita jatkuu siis edelleen. Siihen asti käärin hihoja ja kärsin.

Tänään on ollut viileämpää. Emme tainneet päästä edes hellelukemille. Sopiva ilma asioiden hoitamiseen vapaapäivänä, mutta liian kylmää rannalle. Torstaina heitin talviturkin. Kesäkuussa! Aamupäivästä vesi oli vielä kylmää, mutta iltapäivällä se oli lämmennyt niin paljon, että tarkenin uida pidempäänkin. Eilen vesi oli taas jääkylmää.

Kun Venetsiassa on lämmintä, on oikeasti lämmintä. Kun asteita on yli 30, on olo todellisuudessa huomattavasti tukalampi kuin mitä lämpötila antaisi olettaa. Tämä johtuu kaupungin hurjasta ilmankosteudesta, joka saa kesällä lämpötilan tuntumaan huomattavasti lämpimämmältä ja talvella taas vastaavasti kylmemmältä. Kuuma ilma ei siis täällä tunnu paahtavalta, vaan enemmänkin sellaiselta kuuman höyrysaunan tapaan hiostavalta. Kuumalla ilmalla parhaita paikkoja ovat ranta, ilmastoidut ostoskeskukset mantereen puolella tai tarvittaessa vaikka kirkot. Italian kirkoissa kannattaa kuitenkin muistaa se, että vaatteiden pitäisi peittää myös hartiat ja polvet, joten kirkko ei todellisuudessa välttämättä ratkaise lämpötilaongelmaa.

Ennen lämpötilojen nousua kävimme muuten vielä uusissa biennaalin sivunäyttelyissä, ja tällä kertaa muistin ottaa kamerankin mukaan. Voisin yrittää laittaa lähipäivinä muutamia kuvia tännekin. Lauantaina Venetsiassa järjestettiin "art night", joten kaupunki oli täynnä erilaisia tapahtumia ja monet museot olivat illalla auki. Kadut olivat myöhään illallakin täynnä ihmisiä. Työpäivän jälkeen väsytti niin paljon, etten jaksanut paljoa kierrellä. Kävimme kuitenkin San Trovason squeroa (gondoliveistämöä) vastapäätä sijaitsevassa Officina delle Zatteressa ja Guggenheimin museossa. Guggenheim menee monen muun taidemuseon kanssa siihen sarjaan, etten maksaisi siitä, sillä en osaa arvostaa nykytaidetta riittävästi. Taiteesta enemmän ymmärtävien kyllä kannattaa varmasti käydä katsomassa museon dalìt ja pollockit. Itse olin kuitenkin tyytyväinen, että pääsin siellä käymään. Tuli vain mieleeni, että ala-asteen (vai onkos se nykyään alakoulu?) taideopetukseen voisi yhdistää enemmän nykytaidetta. Oma taiteellinen alemmuuskompleksini olisi varmasti helpottanut, jos olisin nähnyt enemmän nykytaidetta lapsena.

Eipä tässä tällä erää sen kummempaa. Toivottavasti saan kirjoitustahdin taas hiukan tiuhemmaksi. Vaikka eipä täällä nyt kummempaa ole viime viikkoina tapahtunut. Aurinkoa, töitä ja taidetta. Niistä on hyvä kesä tehty.

Ei kommentteja: