sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Pakollinen kotipäivä

Tänään taidetaan pysytellä sisätiloissa. Syksy on tullut, joten asteita on vain kymmenen (jäätävän kylmää minun asteikollani). Vesi on noussut eilen ja tänään sen verran, että talon edusta on veden peitossa. Ulkona sataa ja tuulee niin kovaa, että mikään sateenvarjo ei kestä. Onneksi ei ole mikään tarve lähteä ulos. Hoidimme kaupassakäynnin eilen veden laskettua, joten ruokaa on kotona enemmän kuin riittävästi. Ystävämme S ja A tulivat eilen illalliselle, ja tapani mukaan tein taas aivan liikaa ruokaa. Ettei vain kenellekään jää nälkä. Toki kaupassa ollessamme varasimme valmiiksi myös tänäiselle ruokaa, joten tarvittaessa voisimme sulkeutua kotiin vaikka kokonaiseksi viikoksi.

Nyt nautin vain siitä, ettei ole pakko mennä minnekään. Voi vain olla kotona ja katsella ikkunasta ulos. Vesi on jo alkanut laskea, mutta vesibussipysäkille päästäkseen ihmisillä on joko kumisaappaat jalassa tai sitten he yrittävät loikkien päästä jalat kuivina pysäkille. Olen näinä päivinä nähnyt myös suuren määrän ihmisiä paljain jaloin. Ensimmäisenä ajattelin, että ovatpa hölmöjä, ties kuinka paljon tauteja tuolla tavalla saavat. Mietittyäni asiaa tarkemmin totesin, ettei ajatus ehkä olekaan niin tyhmä. Jos ajattelee turistia, jolla on yhdet, korkeintaan kahdet kengät mukana, on ehkä järkevämpää mennä hetki paljain jaloin ja kuivata jalat veden laskettua. Sen jälkeen saa jalkaan kuivat kengät. Jos taas kahlaa vedessä kengät jalassa, ovat jalat märissä kengissä sitten koko loppupäivän. Tai ehkä jopa loppuloman. Tuulelta suojautuakseen vesibussipysäkin päällä olevat kymmenen lokkia ovat kaikki asettautuneet nokka kohti tuulta. Ilmeisesti taktiikka toimii, kun kaikki ovat samassa asennossa.

Jossain vaiheessa kirjoitan kokonaisen tekstin acqua altasta. Sitä varten haluan kuitenkin ottaa kuvia, joita en tällä säällä lähde ottamaan. Odottelen siis sellaista mukavaa, aurinkoista vapaapäivää. Tänään keskityn lähettämään sympatiani maratoonareille. Vuosittainen Venice Marathon lähti liikkeelle 1½ tuntia sitten. Sen lisäksi, etten muutenkaan edes harkitsisi treenaavani maratonia varten, ei näillä lämpötiloilla vedessä juokseminen oikein houkuttaisi. Ilmeisesti reitti päätettiin lopulta vasta tänä aamuna, sillä se lähtee yleensä mantereen puolelta päätyen lopulta Venetsiaan. Koska täällä reitti yleensä kulkee Pyhän Markuksen torin kautta, saatetaan reittiä muuttaa vedennousun takia, sillä tori on Venetsian matalin kohta. Periaatteessa olohuoneen ikkunoista pitäisi näkyä maratoonarit heidän juostessaan Zatteren rantakadulla, joten halutessani voin tarkkailla tilannetta myös kotoa käsin. Venice Marathonin takia Venetsiaan asetetaan muuten reitin mukaisten siltojen yli liuskat, joita pitkin maratoonareiden on helpompi juosta. Nämä liuskat ovat paikoillaan pari kuukautta vuodesta, mikä helpottaa lastenvaunujen, pyörätuolin tai vaikkapa kauppakärryn kanssa liikkuvia.

Eipä tänään muuta. Formuloiden loputtua suunnittelen kääriytyväni viltin kera sohvalle. Mukavaa sunnuntaita kaikille!

4 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Tulinkin tànne kyselemààn, ettà mikàs siellà on tilanne, kun uutisissa nàytti aika kamalalle. Kiva kuulla, ettà oot okej, vaikkakin nyt kotiin sulkeutuneena, mutta on ne sellaisetkin lòhòilypàivàt joskus ihan paikallaan :D Mà olin Veneziassa ekan kerran 7-vuotiaana ja parhaiten jài mieleen just joku tulva...isi kanto mut jonkun lammikoiden yli, mutta tuntui musta tosi pelottavalta.

Tipsu kirjoitti...

Joo, ei täällä mitään hätää. Asutaan toisessa kerroksessa, joten eipä tuosta vedennoususta koidu meille kotona suurempia ongelmia. Jos katsoit Rai Unon uutiset, niin ne kuvat taisivat olla joltakin toiselta kerralta. Ei vesi tänään niin korkealla ollut. Maratonin reitti siirrettiin siten, että juoksivat vain Pyhän Markuksen torin vierestä (yleensä tekevät kunniakierroksen torin keskellä), muttei torilla tänään niin paljoa vettä ollut kuin uutisten kuvista luulisi (katsoin pätkän maratonista La Sette -kanavalta ja siitä näkyi myös torin tilanne).
Kiva, että tulit kuitenkin tarkistamaan tilanteen :) Tuliko sinnekin jo kylmemmät ilmat vai vieläkö on toiveita rantapäivistä?

Ciacy kirjoitti...

Tànà aamuna nàkyi vuorten huipulla ihan pikkasen lunta, joten kylmà se on tullut tànnekin. Tànààn puin ensimmàistà kertaa kesàn jàlkeen umpinaiset kengàt, joten kylmà tuli kerralla :D Oon toki lenkkareita laittanut kàvelemààn mennessà, mutta kesàkengissà muuten....saas nàhdà oliko tàmà nyt tàssà vai tuleeko vielà làmpimààkin....

Tipsu kirjoitti...

Ehkä siis täytyy hyväksyä, että syksy se tulee tännekin. On tämä kyllä helpompi niellä, kun ollaan jo lokakuun lopussa. Muistot ovat myös Suomen vuosien aikana kultaantuneet sen verran, että elättelen myös toiveita aikaisesta keväästä. Että jos täällä paleltaisiin vain muutama kuukausi. Tai no, neljä ehkä. Mutta että ne ensimmäiset lämmittävät auringonsäteet, jotka lupailevat kevättä, tulisivat jo pian!