perjantai 24. elokuuta 2012

Elokuvissa


Vaikka Venetsian historiallisen keskustan elokuvateatterit ovat vähissä (yksi teatteri, josta löytyy kaksi salia, lisäksi Lidon saarella on myös kaksisalinen teatteri), on kesäisin mahdollisuus nähdä elokuvia ulkoilmateatterissa. Joka vuosi heinäkuun lopulla aletaan näyttää San Polon aukiolla lähinnä jo jonkin aikaa teattereissa pyörineitä elokuvia. Joukossa on yleensä myös muutama Venetsian ensiesitys.

Tänä vuonna elokuvia näytetään 25.7.–29.8., jonka jälkeen (30.8.–9.9.) vuorossa ovat Venetsian vuotuisille elokuvafestivaaleille osallistuvat elokuvat, joita näytetään yhteensä 11. Tämän kesän esityksissä on ollut erityistä se, että alkuperäiskielellä näytettyjä elokuvia on ollut yhteensä kokonaiset kuusi. Yleensähän Italiassa dubataan kaikki, joten alkuperäinen kieli italialaisilla teksteillä on mukava piristys. Kaikki filmifestivaaleille osallistuvat elokuvat taas näytetään alkuperäisversioina.

Elokuvat näytetään aukiolle rakennetussa 1100-paikkaisessa ”teatterissa”. Yleensä kauden alkuosan elokuvat näytetään klo 21.30 alkaen, kun taas elokuun edetessä pimeä laskeutuu sen verran aiemmin, että näytökset aikaistetaan klo 21:en. Normaalisti liput maksavat € 6,50, kun taas ensiesitysten (tänä vuonna Batman ja Madagascar) liput maksavat € 8.

Olisimme voineet käydä katsomassa erilaisia palkittuja elokuvia (esim. Hugo, The Iron Lady ja The Artist). Tänä iltana olisi vuorossa Aki Kaurismäen Le Havre. Me kuitenkin päädyimme eilen katsomaan Madagascar 3 muiden lasten ja lastenmielisten kanssa. Näin sitä ollaan kovin kulturelleja. Oli kuitenkin piristävää nähdä ”sali” täynnä lapsia. Ei Venetsia ole näköjään vielä täysin tyhjentynyt lapsiperheistä. Kaiken lisäksi Madagascar oli näytetty jo edellisenäkin iltana, joten näimme ehkä vain puolet Venetsian lapsista.

San Polon aukiosta vielä sen verran, että se on yksi Venetsian suurimmista aukioista ja sitä käytettiin vuosisatoja sitten esimerkiksi härkätaisteluihin. Aukion yhdessä reunassa kulki aikoinaan kanava, joka on sittemmin peitetty. Nykyään sitä käytetään erityisesti kesäisin elokuvateatteria varten, kun taas talvisin karnevaaliaikaan sinne pystytetään myyntikojuja ja jopa luistelukenttä. Tai no, jäähilekenttä…

Elokuvateatterit:
Arena di San Polo: Campo San Polo
Giorgione Movie d'essai: Cannaregio 4612
Multisala Astra: Via Corfù 9, Lido di Venezia

2 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Onpas siellà tosiaan vàhàn elokuvateattereita ja vàhàn saleja ajatellen kuinka iso paikka Venezia kuitenkin on. Mutta tosi kiva kun teillà on siellà ulkoteatteria noinkin paljon. Tàssà meidànkin vieruskylàssà on vàlillà niità piazza nàytòksià, ilmaisia tosin, mutta ei mitààn ensiesityksià tai muutakaan. Olispa tààlàkin alkuperàiskielellà nàytettyjà elokuvia.

Tipsu kirjoitti...

Historiallisen keskustan tilanne ei kyllä ole kovin hyvä, mutta todennäköisestihän se johtuu kysynnän puutteesta. Itse käyn muutenkin niin vähän leffassa, ettei asia varsinaisesti häiritse, mutta kesäisin on kyllä kiva käydä ulkoilmateatterissa.
Alkuperäiskielellä ei kyllä yleensä ole näin paljon esityksiä, mutta silloin tällöin myös talven aikana saattaa löytyä joku esitys esimerkiksi englanniksi.