maanantai 2. syyskuuta 2013

Regata Storica 2013

Pääsin valmistautumaan eiliseen Regata Storicaan mainosvihkosella, joka osoittautui yllättävän hyödylliseksi. Aikataulujen ja osallistujien lisäksi lehtisessä kerrottiin nimittäin piirrosten kera regattaan osallistuvista veneistä sekä muista perinteisistä venetyypeistä. Koska erotan kaikenlaiset kulkuneuvot toisistaan lähinnä värien perusteella (autot ovat siis minulle sinisiä, punaisia tai valkoisia, merkillä ei ole mitään merkitystä), oli tällainen havainnollistava esitys minulle hyödyllinen. Nyt muistan paremmin, että Regata Storicaan osallistuvia venetyyppejä on neljä: pupparin, mascareta, caorlina ja gondolino. Tai oikeastaan viisi, koska yliopistojen joukkueet kisaavat vielä erilaisilla veneillä. Pupparin ja mascareta muistuttavat mielestäni toisiaan, mutta koska mascaretan nimi näyttää tulevan siitä, että niitä käyttivät aikoinaan erityisesti maskeeratut prostituoidut, on tietysti loogista, että niillä kisaavat naiset. Ja lapset.

Itse kilpailua päädyimme katselemaan tällaisesta paikasta:
Ehdimme paikalle sopivasti katsomaan naisten kilpailua, jonka jälkeen vuorossa olivat caorlinat ja lopulta regattan kohokohta, pikkugondolien (gondolini) kilpailu.
Naisten mascarete-kilpailu

Caorline-kilpailussa toiseksi sijoittunut Remiera Castellon joukkue
Pikkugondolit on ideoitu nimenomaan Regata Storicaa varten. niillä on gondolia vastaava muoto, mutta ne ovat huomattavasti pienempiä ja nopeampia, mikä tekee tietysti kilpailusta mielenkiintoisempaa.

Ruskean pikkugondolin Vignottot voittivat tänäkin vuonna, oranssi pikkugondoli tuli toiseksi.

Elokuinen onnettomuus näkyy Venetsiassa edelleen. Myös regatan pikkugondolien keulakoristeissa oli surunauhat ja historiallinen venekulkue (jota emme tällä kertaa ehtineet katsomaan) pysähtyi hiljaiseksi minuutiksi Rialton kohdalle uhrin muistoa kunnioittamaan.

Regata Storica on Venetsian soutukilpailuista ehdoton suosikkini. Regatan alun historiallinen kulkue on tietysti ihanaa katsottavaa, mutta myös itse kilpailujen aikana tunnelma on loistava. Jokaista osallistujaa kannustetaan, joten veneiden lähestymisen kuulee jo kaukaa. Jos sattuu Venetsiaan syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina, kannattaa siis ehdottomasti pysähtyä Canal Granden varrelle kilpailuja katsomaan. Liikkuminen kaupungissa onkin tuona päivänä haasteellista, sillä muu liikenne on regatan aikana Canal Granden varrella kielletty.

Joskus myös kotimatkalla näkee tällaisia matkalaisia:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt olen saanut luettua blogisi alusta loppuun.Kiitos, tietämys(kiinnostus) Ventsiaa kohtaan on lisääntynyt roimasti. Kartasta olen seurannut kertomistasi paikoista. Kiva, että olet jaksanut kirjoittaa. Uskon, että meille ja muille matkailijoille on paljon hyötyä blogistasi. Olemme tulossa mieheni kanssa ensimmäistä kertaa Venetsiaan syyskuun lopussa. Kysyisinkin sinulta, olemme varanneet hotellin Mestrestä. Menetämmekö jotain erityistä, kun emme majoitu Venetsiassa. Olemme myös katselleet Venetsiasta yksityismajoituksia. Onko sinulla niistä jotain kerrottavaa? Kiitos vielä kerran. Sinulla on kiva blogi, vaikka Venetsiaan ei meinaisikaan matkustaa. Helena

Tipsu kirjoitti...

Hei Helena ja kiitos ihanasta kommentistasi!

Kysyit, menetättekö jotain, jos yövytte Mestressä. En ole itse koskaan yöpynyt, enkä asunut Mestressä, joten nyt tulee vähän sellaista arvailua. Kannattaa ottaa ainakin selville, miten hotelliin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla. Jos hotelli on sellaisten bussireittien varrella, että bussit kulkevat myöhään ja riittävän tiheästi, ei mitään suurempia ongelmia luulisi olevan. Mestressä yöpyessä jää yksi Venetsiassa rakastamani asia tietysti väliin: "kotiin" ei pääse kävellen. Myöhään illalla bussit saattavat myös olla todella täysiä (vrt. sillit purkissa), mutta kyllä niihin aina sisään mahtuu, kunhan ei kaipaa liikaa omaa tilaa.

Venetsia on täynnä törkeän hintaisia hotelleja, kun taas Mestrestä löytyy helpommin siedettävämpää hintatasoa (tosin kyllä niitä tarvittaessa Venetsiastakin löytyy). Lisäksi Mestressä on tavallaan rauhallisempi yöpyä, kun ei heti hotellin ulkopuolella ole kadut täynnä turisteja. Toisaalta taas Mestressä kannattaa tietyillä alueilla olla hieman tarkkana yöaikaan, kun taas Venetsiassa uskaltaa aina kulkea yksinkin.

Itse valitsisin todennäköisesti ensimmäiselle reissulle majoituksen Venetsiasta, sillä kaupunkiin on ihana tutustua kävellen heti sieltä hotellilta alkaen. Tämä kuitenkin riippuu aivan ihmisestä, sillä moni Venetsian kävijä on aivan tyytyväinen majoitukseen Mestren puolella. Toisaalta Venetsiassa ensi kertaa käydessäsi oletkin varmaan tottuneempi normaalimpiin kaupunkeihin, joten tuo bussilla liikkuminen ei ehkä herätä sinussa samanlaista vaivan tuntua kuin minussa.

Mitä tulee yksityismajoitukseen, en ole aivan varma, mitä tarkoitat. Jos tarkoitat aivan yksityisten ihmisten luona asumista, en osaa sanoa siitä oikein mitään (ainakaan muuta kuin että yritä mahdollisimman hyvin selvittää taustat, ettet tule huijatuksi). Jos taas tarkoitat yhtiöitä, jotka vuokraavat yksityisasuntoja (esim. Venice Apartments), ovat ne käsittääkseni hyviä vaihtoehtoja yöpymiseen. Asunnot ovat hyvin hoidettuja, yleensä vasta uusittuja, ja niissä on tietysti myös esim. keittiö käytettävissä. Olen muutaman kerran käynyt tuollaisissa asunnoissa, ja oikein kateellisena kuolannut, että tällaisiakin asuntoja löytyy Venetsiasta. Yleensä nämä yhtiöt pidättävät joko luottokortilta tai saapuessa käteisenä tietyn summan (esim. €500) takuuna, joka palautetaan asunnon ollessa lähtiessä kunnossa.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, vastaan mielelläni. Voit myös lähettää minulle sähköpostia (tipsu.venetsia@gmail.com), jos jokin tietty asia askarruttaa. Mihin majoitusratkaisuun sitten päädyttekään, teille tulee varmasti ihana reissu. Tervetuloa Venetsiaan!